Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Κλιματική κρίση και Παγκόσμια Οικονομία!!!

Τζούλια Λιακοπούλου

Επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας εδώ και τώρα!

Η ανάκαμψη Παγκόσμιας Οικονομίας περνά μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με την προώθηση μαζικών επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ.

Η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις σε εγρήγορση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: αν δεν αλλάξει τώρα κατεύθυνση η ενεργειακή πολιτική, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στα ορυκτά καύσιμα, εκατομμύρια πολίτες θα συνεχίσουν αναίτια να υποφέρουν από το αυξημένο ενεργειακό κόστος ενώ, παράλληλα θα υπονομευτεί κάθε σοβαρή προσπάθεια απεγκλωβισμού από την κλιματική κρίση…

Οι εσκεμμένες καθυστερήσεις, η προώθηση της κατασκευής νέων πετρελαϊκών μονάδων, η αδιαφορία για τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τα ημίμετρα για την προώθηση επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας, αναμένεται να κοστίσουν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια!
Ακόμα και Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αγνοούν εντελώς την προοπτική επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και προωθούν την κατασκευή νέων μονάδων μαζούτ με πάνω από 2 δις κόστος! Αν επενδυόταν ένα μικρό μόνο μέρος αυτού του ποσού σε εξοικονόμηση ενέργειας και αυτοπαραγωγή θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες μιας χώρας όπως η Ελλάδα!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Greenpeace, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, για 17.000 νοικοκυριά, θα στοίχιζε 180 εκατ. €, όσο στοιχίζει μία νέα μονάδα μαζούτ! Την επένδυση δε αυτή, θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει η κατά τόπους ηλεκτρική εταιρεία και μ’ αυτόν τον τρόπο, θα μειωνότανε το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής ανά χώρα!!!

Πρώτη Δημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου