Κώστας Βενιζέλος
Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, σε ένα ταξίδι αστραπή στη Λευκωσία γέμισε το σημειωματάριο της με πολλές παρατηρήσεις. Όχι γιατί δεν γνώριζε εκ των προτέρων τις εκατέρωθεν απόψεις, αλλά πρωτίστως γιατί πλέον θα πρέπει να διαχειριστεί νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται στο Κυπριακό. Το τουρκικό αφήγημα για δύο κράτη δεν τίθεται πλέον συγκαλυμμένα, διά της πλαγίας οδού δηλαδή, με την κατάθεση σε διαπραγματεύσεις ιδεών (έγινε πολλές φορές στο παρελθόν), οι οποίες στη συνέχεια υιοθετήθηκαν και σε προτάσεις του Διεθνούς Οργανισμού. Είναι η… επίσημη θέση και απαιτείται από τουρκικής πλευράς όπως περιληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων. Κι αυτό ήδη φαίνεται να έχει «κλειδώσει» καθώς οι Βρετανοί το έχουν καλλιεργήσει δημόσια και το συζήτησαν παρασκηνιακά. Το λέγει και η κ. Λουτ στις συζητήσεις της, το δήλωσε και δημόσια ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες («εάν κάποια πλευρά θέλει να εγείρει κάποια ζητήματα θα μπορεί» είπε εντελώς… αθώα).
Τώρα πώς και γιατί αναλαμβάνονται τέτοιες «πρωτοβουλίες» από το Λονδίνο και γίνονται και ανεκτές είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Ειδικά τώρα, σε αυτή τη φάση που διανύει η Βρετανία, με σαφώς περιορισμένο ρόλο στη διεθνή αρένα. Με την Κύπρο, ωστόσο, πάντα παίζει και κερδίζει γιατί δεν τους το έχει ξεκόψει κανείς.
Όπως έχει αναφερθεί, η αποστολή της κ. Τζέιν Χολ Λουτ αποσκοπεί να διερευνήσει τις δυνατότητες σύγκλησης μιας άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Γι΄ αυτό και –όπως ειπώθηκε από τα κατεχόμενα– δεν ήταν στην ατζέντα το θέμα της Αμμοχώστου. Παραβιάζει η κατοχική Τουρκία τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, τον οποίον εκπροσωπεί και δεν το εγείρει γιατί ήλθε στο νησί για άλλον λόγο! Μπήκαν οι εισβολείς στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά η κ. Λουτ δεν είναι… εξουσιοδοτημένη να το θέσει. Σάμπως και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα στο νησί, αντέδρασε στην προέλαση των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή. Ούτε πριν -όταν τέθηκαν οι πληροφορίες ενώπιόν της από την Κυπριακή Δημοκρατία- ούτε και μετά τη φιέστα του Ερντογάν υπήρξε αντίδραση. Κατά τα άλλα γίνονται εκκλήσεις «για αποφυγή μονομερών ενεργειών» αφήνοντας να αιωρείται πάνω από κεφάλι του θύματος η ευθύνη.
Βεβαίως, τι αντίδραση θα μπορούσε να υπάρξει από τα Ηνωμένα Έθνη τη στιγμή κατά την οποία ανέχονται τα τερτίπια της κατοχικής Τουρκίας; Δέχονται αξιωματούχοι τους να υποβάλλονται σε μαζοχιστικές ταλαιπωρίες και να «σπάζουν» τις επαφές στην περιοχή, μεταθέτοντας τη συνάντηση της κ. Λουτ στην Άγκυρα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δέχονται, δηλαδή, στα Ηνωμένα Έθνη να παίζουν το παιχνίδι των εκβιασμών από την Άγκυρα. Να συνδέουν την αποστολή Λουτ με τις ενδεχόμενες κυρώσεις που θα συζητηθούν σε βάρος της κατοχικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Κατά τα άλλα, δακρύβρεχτες αναφορές, παρακάλια για να συγκληθεί μια άτυπη Πενταμερής, η οποία εάν αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας (οι Βρετανοί την έχουν προαναγγείλει) θα παρακολουθήσουμε το γνωστό έργο με τουρκική σκηνοθεσία. Να μπει στην ατζέντα η τουρκική αξίωση για δύο κράτη, να εξηγηθεί από την Άγκυρα και τον εγκάθετό της το αφήγημα και να είναι μέρος των συζητήσεων. Γιατί προφανώς θα απαντηθεί η θέση αυτή από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ε, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για δύο κράτη και στην οποία όλοι θα συμμετάσχουν. Κατά τα άλλα κάποιοι παρουσιάζονται «υπέρμαχοι» της λύσης και πιέζουν για «συμφωνία τώρα». Η πραγματικότητα είναι ότι ετοιμάζονται να βαδίσουν στον δρόμο προς τα δύο κράτη.
3 Δεκεμβρίου 2020 / Πηγή : philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου