Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

O κίνδυνος παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου και η αξιοπιστία του αμερικανικού εκλογικού συστήματος


Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος


Το γεγονός είναι αρκετά παράδοξο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Αντιδρώντας στο περίφημο Russiagate, το σκάνδαλο ή «σκάνδαλο», αναφορικά με την ανάμειξη ή όχι της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, που έχει προκαλέσει ένα κύμα νεομακαρθισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην αλληλένδετη, ταχεία επιδείνωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, που έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, μια σειρά επιφανών Αμερικανών έκαναν έκκληση αφενός για την ασφάλεια του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, αφετέρου για να αντιστραφεί η πορεία κλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Το παράδοξο, αν μπορεί να ονομασθεί έτσι, είναι ότι κάτω από την κοινή έκκληση, συναντά κανείς ανθρώπους όπως ο γνωστότερος «αντισυστημικός» διανοούμενος της χώρας, η φωνή της αμερικανικής αμφισβήτησης Νόαμ Τσόμσκι και βετεράνους της NSA και της CIA!

Η έκκληση που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Nation, αποδέχεται ότι πολλοί Αμερικανοί παραμένουν βαθιά διχασμένοι σχετικά με τις αναφορές για ρωσική επέμβαση στις εκλογές του 2016, τη στιγμή ακριβώς που οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο «χειρότερο και πιο επικίνδυνο σημείο» τους εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ξεκινώντας με αφετηρία αυτές τις δύο διαπιστώσεις, ζητούν αφενός μέτρα ώστε το αμερικανικό εκλογικό σύστημα να γίνει ασφαλές σε όλες του τις πτυχές, αλλά και για να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων.

Όποια κι αν είναι ή δεν είναι η αλήθεια σχετικά με την ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, οι υπογράφοντες τονίζουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι η ψηφιακή υποδομή των ΗΠΑ για τη διενέργεια εκλογών είναι εξαιρετικά τρωτή και χαμηλής ασφάλειας και χρειάζεται επειγόντως προστασία όχι μόνο από χάκερς αλλά για τα πάντα, περιλαμβανομένης της σύγκρισης των ηλεκτρονικών αποτελεσμάτων με τα συλλεγόμενα με το χαρτί και το μολύβι!

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν διατυπωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σοβαρότατες κατηγορίες νόθευσης του αποτελέσματος κατά την κρίσιμη προεδρική εκλογή του 2000, το αποτέλεσμα της οποίας είχε μάλιστα καθοριστικές παγκόσμιες επιπτώσεις (εισβολή στο Ιράκ και η αλυσίδα πολέμων που ακολούθησε). Εξίσου σημαντικά ήταν πιθανώς και τα αποτελέσματα της επικράτησης Κλίντον επί Σάντερς, κατά τη διαδικασία προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών το 2016, αφού η Κλίντον είχε μικρότερες πιθανότητες τελικής επικράτησης έναντι του Τραμπ. Και η γνησιότητα αυτής της εκλογικής διαδικασίας έχει αμφισβητηθεί έντονα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ψηφιακή επεξεργασία των εκλογικών δεδομένων φαίνεται ότι καθιστά πολύ ευχερέστερη την «επιρροή» όσων έχουν φτιάξει ή όσων έχουν πρόσβαση στα υπερσύγχρονα, αλλά και «αόρατα» πληροφορικά συστήματα. Αντιστρόφως κάνουν πολύ δυσκολότερο τον έλεγχό τους από ότι στα παλιά, κλασικά, «χειροτεχνικά» συστήματα με το χαρτί και το μολύβι!

Οι υπογράφοντες την έκκληση υπογραμμίζουν όμως ταυτόχρονα την τροχιά σύγκρουσης στην οποία βρίσκονται οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, με τη διπλωματία να δίνει τη θέση της στην εχθρότητα και τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών, μαζί με παρολίγον στρατιωτικές συγκρούσεις (near-miss military encounters) στη Συρία και στους ευρωπαϊκούς ουρανούς.

Ενώ οι δύο χώρες προχωράνε ολοταχώς μείζονα προγράμματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, υπάρχει σήμερα μια εξαιρετικά ανησυχητική απουσία σταθερών διαδικασιών επικοινωνίας των αμερικανικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, όπως στο παρελθόν, ώστε να αποτραπούν κλιμακώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συμβατική ή ακόμα και πυρηνική επίθεση.

Οι εντάσεις αυτές μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σημειώνονται ενώ μεγάλος αριθμός πυρηνικών όπλων βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, πρακτικά σε «απόσταση μιας τρίχας» από την εκτόξευση (virtual hair-trigger alert), εντούτοις, οι τωρινές έμμονες ιδέες που καθοδηγούν τις πολιτικές συγκρούσεις στην Ουάσιγκτων αγνοούν τους κινδύνους για την παγκόσμια σταθερότητα και, τελικά, την επιβίωση της ανθρωπότητας, υποστηρίζουν οι υπογράφοντες που προτείνουν:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εφαρμόσουν μια ρητή στροφή στην προσέγγισή τους προς τη Ρωσία. Κανένα πολιτικό πλεονέκτημα, υπαρκτό ή φανταστικό, δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις συνέπειες ακόμα κι αν ένα τμήμα του αμερικανικού και ρωσικού οπλοστασίου χρησιμοποιηθεί σε μια θερμοπυρηνική ανταλλαγή. Ο υφέρπων ισχυρισμός ότι η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας δεν επιδεινώνει τις πιθανότητες επιβίωσης για τις επόμενες γενιές είναι βαθιά εσφαλμένος. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των πυρηνικών υπερδυνάμεων».

Την έκκληση υπογράφουν ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Andrew Bacevich, η Phyllis Bennis, του Institute for Policy Studies, ο Noam Chomsky, ο εκ των επιφανέστερων αμερικανών σοβιετολόγων και βιογράφος του Μπουχάριν, Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Πρίνστον, Stephen F. Cohen, o πρώην σύμβουλος του Προέδρου Νίξον John Dean, ο γνωστός δημοσιογράφος Phil Donahue, ο Thomas Drake, πρώην στέλεχος της NSA, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Daniel Ellsberg, των “Pentagon Papers”, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ Jack Matlock, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Walter Mosley, ο βραβευμένος με το βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέας Viet Thanh Nguyen, ο Frances Fox Piven, Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής του CUNY Graduate School, η Valerie Plame, συγγραφέας και πρώην Αξιωματικός Μυστικών Επιχειρήσεων της CIA (που διετέλεσε και σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα), ο Καθηγητής Adolph Reed Jr. του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο πρώην κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Βill Richardson, το πρώην μέλος του Κονγκρέσσου Patricia Schroeder, ο Norman Solomon, Εθνικός Συντονιστής του RootsAction.org, η συγγραφέας και φεμινίστρια Gloria Steinem, ο πρώην γερουσιαστής Adlai Stevenson III, η εκδότρια του περιοδικού Nation Κatrina vanden Heuvel, η συγγραφεύς, ποιήτρια και ακτιβίστρια Alice Walker, η βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ Jody Williams και ο Πρόεδρος του Αραβο-αμερικανικού Ινστιτούτου James Zogby.

24 Σεπτεμβρίου 2018 / Πηγή : www.konstantakopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου