Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Πόλεμος εντυπώσεων - Αμφιβολίες για τα εμβόλια «σπέρνει» η κόντρα ΗΠΑ - Βρετανίας

Υπατία Κοκκινάκη


Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ για την έγκριση των εμβολίων για τον κορωνοϊό. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε, την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο δυτικό έθνος που ενέκρινε ένα εμβόλιο για την Covid-19, τα νέα καλωσορίστηκαν με επαίνους από αξιωματούχους υγείας. Αλλά όχι απ’ όλους.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες της Αμερικής, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχαν εξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech τόσο προσεκτικά όσο οι αντίστοιχοι των ΗΠΑ και ότι η βρετανική έγκριση ήταν «εσπευσμένη».
Τα σχόλια του Φάουτσι ήταν η αρχή μιας λεκτικής κόντρας μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, για την οποία ειδικοί δήλωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ασφάλεια των εμβολίων.
«Πραγματικά υπήρξε παρεξήγηση, λυπάμαι και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Έχω μεγάλη πίστη τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στη ρυθμιστική κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε αργότερα ο Φάουτσι στο BBC. «Κάνουμε τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανώς λίγο διαφορετικά, όχι απαραίτητα καλύτερα ή χειρότερα απ’ ό,τι γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, και νομίζω ότι εκεί το χάσαμε. Απλώς κάνουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά» πρόσθεσε.

Οι εντάσεις
Ο Φάουτσι υποστήριξε πρόσφατα ότι θα γινόταν... χαμός στις ΗΠΑ εάν o αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων FDA είχε εγκρίνει κάποιο εμβόλιο τόσο γρήγορα όσο το Ηνωμένο Βασίλειο. «Εάν το εγκρίναμε χθες ή αύριο, πιθανότατα θα υπήρχαν αντιδράσεις σε μια ήδη περιορισμένη κοινωνία, που στην πραγματικότητα διατηρεί υπερβολικά μεγάλο σκεπτικισμό για τη διαδικασία» επισήμανε.
Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μελίντα Μιλς επέκρινε τον Φάουτσι για το ότι αρχικά εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο την εποχή που όλες οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να πείσουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για να βάλουν τέλος στην πανδημία. «Ο ισχυρισμός του είναι εξαιρετικά επιζήμιος για την εμπιστοσύνη του κοινού, όταν ήδη γνωρίζουμε ότι η διστακτικότητα για το εμβόλιο είναι υψηλή» δήλωσε η Μιλς στο CNN.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκάβιν Ουίλιαμσον δεν βοήθησε την κατάσταση όταν προσέφερε τη δική του θεωρία για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο είχε νικήσει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους στην έγκριση του εμβολίου.
«Έχουμε προφανώς τους καλύτερους ιατρούς επικεφαλής, πολύ καλύτερους από τους Γάλλους, πολύ καλύτερους από τους Βέλγους, πολύ καλύτερους από τους Αμερικανούς» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC του Λονδίνου. Οπότε «δεν με εκπλήσσει καθόλου το ότι είμαστε μια πολύ καλύτερη χώρα σε σύγκριση με κάθε μία από αυτές» πρόσθεσε.
Η Μιλς δήλωσε επίσης ότι τα σχόλια του Ουίλιαμσον ήταν «πραγματικά άχρηστα» και επισήμανε ότι οι δύο πλευρές του Ατλαντικού θα έπρεπε να μοιραστούν την ευθύνη.
Ο καθηγητής της Ανθρώπινης Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Σέρτζιο Ντέλα Σάλα είπε στο CNN ότι οι κυβερνήσεις και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να σταματήσουν να συνδυάζουν την πολιτική και τις πολιτικές υγείας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις εγκρίσεις εμβολίων ως αγώνα για τη νίκη.
«Το ζήτημα είναι τώρα θέμα επικοινωνίας. Πρέπει να αποφύγουμε να αναμειγνύουμε την πολιτική με την υγεία, να αποξενώσουμε τους εταίρους και τους παίκτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει υπεροχή, προκαλώντας έτσι την αντίδρασή τους, που θα μπορούσε να είναι επιζήμια» δήλωσε ο Ντέλα Σάλα.

Οι διαφορές
Πώς λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο «προσπέρασε» τις ΗΠΑ στον αγώνα για έγκριση εμβολίου;
Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στη διαδικασία έγκρισης μεταξύ των δύο χωρών. Η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου – η ρυθμιστική υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) – χρησιμοποιεί συνήθως εκθέσεις δεδομένων από παρασκευαστές φαρμάκων για να λάβει απόφαση σχετικά με την έγκριση.
Αυτή είναι επίσης η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από αρκετές άλλες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της ρυθμιστικής αρχής της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Ο FDA της Αμερικής, ωστόσο, συνήθως επαναλαμβάνει την ανάλυση των ανεπεξέργαστων δεδομένων από φαρμακευτικές εταιρείες πριν από την υπογραφή της έγκρισης, κάτι που μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.
Ο καθηγητής από τη Σχολή Τροπικής Υγιεινής και Επιστημών του Λονδίνου Στέφεν Έβανς είπε ότι η MHRA είχε μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τη διοργάνωση συναντήσεων για τη συζήτηση δεδομένων των εμβολίων και των εγκρίσεων. Ο FDA υποχρεούται να πραγματοποιεί δημόσιες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα.
«Ο FDA παρέχει τη δική του πλήρη γραπτή αξιολόγηση της αίτησης και στη συνέχεια τόσο η αίτηση της εταιρείας όσο και η αξιολόγηση του FDA επανεξετάζονται σε μια δημόσια συνεδρίαση μιας ημέρας από μια ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων» δήλωσε ο πρώην επίτροπος του FDA Μαρκ Μακλέλαν.
«Η προετοιμασία, η διεξαγωγή και η ανταπόκριση στις πληροφορίες σε αυτήν τη συνάντηση απαιτεί λίγο επιπλέον χρόνο. Όμως, όχι μόνο βοηθά στην εξασφάλιση μιας εμπεριστατωμένης αναθεώρησης, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερη δημόσια διαφάνεια σχετικά με σημαντικές αποφάσεις και μπορεί να βοηθήσει με εμπιστοσύνη στην απόφαση την ιατρική κοινότητα και το κοινό. Αυτά τα πράγματα είναι επίσης σημαντικά» πρόσθεσε.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και άρχισαν να χορηγούνται ήδη από αυτήν την εβδομάδα, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, προετοιμάζονται για τη συνάντησή τους σήμερα για να εξετάσουν την επείγουσα έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer / BioNTech.

13 Δεκεμβρίου 2020 / Πηγή : topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου