Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία διχάζει τα κόμματα

Αγγελική Σπανού


 Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και η παραπομπή των αποφάσεων για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο μέλλον δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από όλους σε όλα τα κόμματα. Παρόλο που αποφεύγονται οι ηχηρές δημόσιες διαφοροποιήσεις, είναι σαφές ότι στα διλήμματα για τα ελληνοτουρκικά δεν δίνεται μόνο μία απάντηση.

Τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τον Δ. Κουτσούμπα, τον Κυρ. Βελόπουλο και τον Γ. Βαρουφάκη που δεν ταλαιπωρούνται στην προσπάθεια να τηρήσουν ισορροπίες και να συγκεράσουν τάσεις. Αντίθετα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Αλ. Τσίπρας και η Φ. Γεννηματά βρίσκονται σε δικαιολογημένη αγωνία να μην βγει προς τα έξω η υπόγεια εσωκομματική ένταση για τη στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικότερα:

Νέα Δημοκρατία

Στη φράση του Αντώνη Σαμαρά "δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές" βρίσκεται ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βολεύεται με το πάγωμα των διερευνητικών επαφών.

Υπάρχουν βουλευτές και στελέχη στη ΝΔ που ούτε θέλουν να ακούν για Χάγη και οπωσδήποτε απογοητεύτηκαν με την ήπια στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Τα τελευταία πρωτοσέλιδα της εφημερίδας "Δημοκρατία" που αναφέρονται σε μυστικές επαφές Σουρανή-Καλίν (των συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν) πίσω από την πλάτη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια είναι πολύ χαρακτηριστικά της υπόγειας σύγκρουσης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο Ν. Δένδιας, ο οποίος θεωρείται ως εκφραστής του σύγχρονου καραμανλισμού εντός ΝΔ, ακολουθεί τη δική του πατριωτική ατζέντα ακόμη και αν βρεθεί σε δυσαρμονία με το Μέγαρο Μαξίμου. Η κριτική του στην Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ,για παράδειγμα, δεν θεωρήθηκε από όλους στο επιτελείο του πρωθυπουργού σωστή ως προς το momentum και το περιεχόμενό της. Για την ώρα, τα νερά είναι ήρεμα στο εσωκομματικό πεδίο με την έννοια ότι αποφεύγονται οι δημόσιες διαμαρτυρίες για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα. Αν, όμως, επιταχυνθούν οι εξελίξεις, αν δηλαδή αρχίσει πραγματικός ελληνοτουρκικός διάλογος ή φτάσουμε σε κορύφωση της έντασης, λίγο πριν ή λίγο μετά από θερμό επεισόδιο, το πιθανότερο είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα βρεθούν στην ίδια όχθη. Το ίδιο θα συμβεί με πολλούς ακόμη βουλευτές της ΝΔ που θα πρέπει να διαλέξουν πλευρά.

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η απόσταση μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών προσεγγίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε ακόμη και για υποστήριξη ενός βέτο προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις εδώ και τώρα στην Τουρκία, ενώ ο Νίκος Μπίστης ανέλυσε γιατί είναι λάθος η στρατηγική των κυρώσεων και ζήτησε αλλαγή "γραμμής". Την άποψη του Ν. Μπίστη συμμερίζονται και άλλα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως ο Ν. Μουζέλης και ο Α. Λιάκος, που στα θέματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται πιο κοντά στην κίνηση των 53 και τον Ευ. Τσακαλώτο παρά στην ομάδα των προεδρικών. Το χάσμα αυτό είναι ορατό εδώ και καιρό παρά την προσπάθεια που γίνεται να αποφεύγονται οι δημόσιες αντεγκλήσεις προκειμένου να μην αξιοποιούνται από την κυβέρνηση.

Κίνημα Αλλαγής

Η Φώφη Γεννηματά βγαίνει πιο σκληρά από τον ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά. Οχι μόνο απαιτεί κυρώσεις εδώ και τώρα αλλά και απέναντι στο Oruc Reis ενθάρρυνε αποτρεπτική λογική.

Προφανώς δεν συμφωνούν όλοι στο κόμμα της μαζί της. Πέρα από τον καθηγητή Π. Ιωακειμίδη που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά και έχει πάρει δημόσια θέση υπέρ μια μεγαλύτερης ευελιξίας στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το κομμάτι της ΔΗΜΑΡ που έχει ενταχθεί στο ΚΙΝΑΛ δεν αισθάνεται άνετα με τόσο άκαμπτες θέσεις, ενώ το σημιτικό κομμάτι που έχει μείνει στο κόμμα της Φ. Γεννηματά δυσφορεί για τη στάση της ηγεσίας.

Συμπερασματικά:

Όσο υπάρχει ακινησία στα ελληνοτουρκικά, στη βάση του δόγματος "ούτε λύση ούτε κρίση", και παρά την ενόχληση από τις τουρκικές προκλήσεις, οι άνεμοι που φυσούν στο εσωτερικό της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ είναι εφικτό να ελεγχθούν από τις ηγεσίες. Εάν δρομολογηθεί ελληνοτουρκικός διάλογος με σκοπό να καταλήξει κάπου και όχι προσχηματικά, τότε τα ρήγματα θα ενεργοποιηθούν και μπορεί να συμβεί ό,τι συμβαίνει στους σεισμούς: Από ταρακούνημα μέχρι καταστροφή.

11 Δεκεμβρίου 2020 / Πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου