Ύστερα από 1.624 μέρες Κατοχής η Αθήνα είναι και πάλι ελεύθερη!
12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, την ιστορική εκείνη ημέρα, ο Αθηναϊκός λαός παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών μαζί με τον κατοχικό - διορισμένο δήμαρχοΣκληρό Αριστείδη, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπήρξε μαζική άνευ δίκης τιμωρία των δοσίλογων, στην Αθήνα επικράτησε τάξη και ησυχία. Όπως πιστοποιεί και έγγραφο της Βρετανικής Force 133, τη νύχτα της 12ης Οκτωβρίου: “Απόλυτη ησυχία παντού. Καμία ταραχή και οι δρόμοι σχεδόν άδειοι. Ο ΕΛΑΣ και άλλα όργανα περιπολούν με τάξη”.
Τη συμφωνία μεταξύ των Γερμανών και των Ελληνικών αρχών αποδέχθηκαν σιωπηρά τόσο οι Βρετανοί, όσο και το ΕΑΜ με την ΠΕΕΑ. Στις 8 Οκτωβρίου το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποδεχόταν πλήρως το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί, προκρίνοντας την εθνική ομοψυχία.
Το πρωΐ (8:00 π.μ.) της 12ης Οκτωβρίου 1944, ο Γερμανός στρατηγός Φέλμι, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Αθηναίων Σκληρό Αριστείδη, κατάθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη ενώ, ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού. Στις 9:15 π.μ. η Γερμανική Φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της Ναζιστικής σημαίας, έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής και ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και Ελλήνων εργατών με τους Ναζί δολιοφθορείς, που απέτρεψαν την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. Από την άλλη, σημαντικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ανατινάχθηκε από τους αποχωρούντες Γερμανούς.
Να θέσω εκ νέου το ερώτημα που με βασανίζει από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου… Γιατί έχει ανακηρυχθεί Εθνική Γιορτή η επέτειος της εισόδου της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η 28η Οκτωβρίου και όχι η 12η Οκτωβρίου, που συμβολικά θεωρείτε η μέρα εξόδου της απ’ αυτόν. Σε όλες τις χώρες, που είχαν κατακτηθεί από τα Φασιστικά-Ναζιστικά στρατεύματα, εορτάζεται η μέρα της απελευθέρωσής τους ή έστω η λήξη του πολέμου στην Ευρώπη, στις 8-9 Μαΐου…
Πρώτη Δημοσίευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου