Κυριακή 18 Απριλίου 2021
Γιάννης Τόλιος - «Ψηφιακή Εποχή, αλλαγές σε Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτική»
Στις 12 Απριλίου 2021, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τόπος», το νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου με θέμα: «Ψηφιακή Εποχή, αλλαγές σε Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτική».
Στο νέο βιβλίο του Γιάννη Τόλιου, εξετάζεται το ιστορικό πλαίσιο των «τεχνολογικών επαναστάσεων» και οι κυριότερες εφαρµογές ροµποτικής, τεχνητής νοηµοσύνης, µέσων κοινωνικής δικτύωσης, κρυπτονοµισµάτων, ψηφιακών πλατφορµών, κυβερνοχώρου, έξυπνης γεωργίας και γονιδιωµατικής. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη διερεύνηση θεωρητικών ζητηµάτων που αφορούν το µέλλον της µισθωτής εργασίας στις νέες συνθήκες. Αναλύονται οι διαδικασίες συσσώρευσης κεφαλαίου και η δράση των µεγάλων ψηφιακών πολυεθνικών εταιρειών, καθώς και τα νέα φαινόµενα παρασιτισµού του κεφαλαίου.
Διερευνώνται, επίσης, οι συνθήκες ανάπτυξης και εφαρμογής των ψηφιακών τεχνολογιών στα πλαίσια του σημερινού Καπιταλισμού, καθώς και των επιπτώσεων που έχουν στις διεθνείς οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις!
Εξετάζονταιοι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της έκρηξης στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και η καταπάτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωµάτων των πολιτών, οι ταξικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις, ο χαρακτήρας της «ενιαίας ψηφιακής αγοράς» της ΕΕ και η θέση της Ελλάδας.
Τέλος διατυπώνονται οι «εναλλακτικοί δρόµοι» που προβάλλουν για τις εργαζόµενες τάξεις, οι δυσκολίες και οι νέες δυνατότητες που παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην αναζήτηση ενός φερέγγυου και ελπιδοφόρου δρόµου προς το «ιστορικά αναγκαίο», σε µία κοινωνία της οικο-σοσιαλιστικής προοπτικής!
Ο Γιάννης Τόλιος γεννήθηκε στη Λαµπεία (∆ίβρη) του ∆ήµου Ολυµπίας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστηµίου Πειραιά, µε µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου (Birkbeck College) και στο Πανεπιστήµιο Λοµονόσοφ της Μόσχας. Είναι διδάκτωρ Οικονοµικών Επιστηµών (Ph.D.) στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά. Είναι παντρεµένος και έχει δύο παιδιά. Eργάστηκε ως ερευνητής στη ∆/ση Μελετών και Προγραµµατισµού της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), στο «Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών» (ΚΜΕ), ως µετακλητός υπάλληλος της Ελληνικής Βουλής, καθώς και ως υπάλληλος στο ΤΠ και ∆ανείων. Την περίοδο της χούντας πήρε ενεργό µέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα από τις γραµµές του ΠΑΜ, της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Για τη δράση του συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Μετά τη µεταπολίτευση συµµετείχε ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου