Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Ανισότητες την εποχή του κορωνοϊού


Μωυσής Λίτσης


Κάνει διακρίσεις ο κορωνοϊός; Κι όμως κάνει. Πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής Fed επισημαίνει ότι οι 50 πλουσιότεροι Αμερικανοί διαθέτουν πλούτο όσο το μισό του πληθυσμού στις ΗΠΑ, με την επιδημία του Covid-19 να κάνει ακόμη μεγαλύτερο το χάσμα πλουσίων και φτωχών.

Το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών διέθετε το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνδυαστικά πλούτο 34,2 τρισ. δολαρίων, ενώ το φτωχότερο 50%, περί τα 165 εκατ. άνθρωποι, είχαν περιουσία αξίας μόλις 2,08 τρισ. δολαρίων, το 1,9% του συνολικού πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών.

Όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, «ο Covid-19 επιδείνωσε την ανισότητα στις ΗΠΑ, με τις θέσεις εργασίας να χάνονται κατά κόρον όσον αφορά τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στις υπηρεσίες και τον ιό να επηρεάζει δυσανάλογα, μολύνοντας και οδηγώντας στον θάνατο εγχρώμους. Την ίδια στιγμή, πολλοί επαγγελματίες της ανώτερης και μεσαίας τάξης εργάζονται από το σπίτι, βλέποντας τους λογαριασμούς των συντάξεών τους να αυξάνουν, αφότου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Fed έριξαν τα πακέτα στήριξης στην οικονομία και τις αγορές».

Το ίδιο το Bloomberg θεωρεί ως μία από τις αιτίες της αύξησης της ανισότητας το γεγονός ότι η πλειονότητα των Αμερικανών δεν ευνοείται από την άνοδο των μετοχών.

«Το πλουσιότερο 1% διαθέτει πάνω από το 50% των μετοχών σε επιχειρήσεις και αμοιβαία κεφάλαια. Το επόμενο 9% διαθέτει πάνω από το ένα τρίτο των μετοχών - γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το ανώτατο 10% των Αμερικανών κατέχει πάνω από το 88% των μετοχών».

Με άλλα λόγια, ο νέος πακτωλός χρημάτων που ρέει από τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας τρέφει τις τσέπες όσων είχαν ευνοηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα λεγόμενα πακέτα ποσοτικής χαλάρωσης, που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των κρίσεων του 2008 και του 2010.

Όσο για τη χώρα μας; Από τους εκατοντάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό που έχουν χάσει τη δουλειά τους, μέχρι τις «κόκκινες» υποβαθμισμένες γειτονιές του άλλοτε κραταιού κέντρου της Αθήνας και τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όλα δείχνουν πως και στην πανδημία το μάρμαρο το πληρώνουν οι ασθενέστεροι κοινωνικά...

12 Οκτωβρίου 2020 / Πηγή : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου