Θέα Μανούρα
Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες του γερμανικού στρατού (MAD), τη γερμανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την υπηρεσία δίωξης εγκλήματος (ΒΚΑ) υπεγράφη μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά ακροδεξιάς τρομοκρατίας στους κόλπους της γερμανικής αστυνομίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια αποτελεσματικότερης εξάρθρωσης ακροδεξιών δικτύων που δρουν κυρίως στα κρατίδια της Έσσης και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.
Μόνο το τελευταίο διάστημα παραπάνω από 30 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς, ύστερα από έρευνα, εντοπίστηκαν στα κινητά τους ομάδες chat που έστελναν νεοναζιστικό και ρατσιστικό υλικό.
Ωστόσο αυτή η δραστηριότητα δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος κατέγραψε από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017 έως τον Μάρτιο του 2020 περίπου 350 περιπτώσεις στις γερμανικές αρχές ασφαλείας, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες για ακροδεξιό εξτρεμισμό, ρατσισμό και αντισημιτισμό.
Εμπιστευτική έκθεση της μυστικής υπηρεσίας, που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, έφερε στο φως υποθέσεις που αφορούν τα σώματα ασφαλείας, την αστυνομία, αλλά και τον στρατό.
Η συνεργασία των υπηρεσιών κρίθηκε αναγκαία ως απάντηση στη συνεργασία ακροδεξιών στοιχείων εντός και εκτός των δυνάμεων ασφαλείας και προκειμένου οι υπηρεσίες του στρατού να μην σταματούν τις έρευνες όταν αυτές επεκτείνονται σε πολίτες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία να μην σηκώνει τα χέρια ψηλά όταν πρόκειται για ενστόλους. «Στο παρελθόν έχουν υπάρξει κενά στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στη MAD και στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία» αναφέρει ρεπορτάζ του περιοδικού «Spiegel».
«Αντισυνταγματάρχες του φύρερ»
Οι δράστες αυτοαποκαλούνται «αντισυνταγματάρχες του φύρερ». Έτσι τουλάχιστον υπογράφουν τα μηνύματα ακροδεξιάς τρομοκρατίας που στέλνουν στους «στόχους» τους. Τελευταία εξ αυτών η γνωστή καμπαρετίστρια Ιντίλ Μπαϊντάρ, η οποία έλαβε απειλητικό μήνυμα για τη ζωή της.
Ωστόσο η περίπτωση της Μπαϊντάρ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Μέσα στο 2018 πολλές γυναίκες πολιτικοί του κόμματος Die Linke έχουν λάβει απειλητικά μηνύματα για τη ζωή τους, που συνοδεύονταν από αγκυλωτούς σταυρούς και φωτογραφίες του Χίτλερ.
Οι έρευνες οδήγησαν σε υπολογιστές της γερμανικής αστυνομίας και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι διάδοση αντισυνταγματικών συμβόλων και υποκίνηση μίσους.
Έσση και Β. Ρηνανία - Βεστφαλία
Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στο κρατίδιο της Έσσης. Το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου αποδίδει τον υψηλό αριθμό περιπτώσεων στις εντατικές έρευνες που πραγματοποιούνται εδώ και δύο χρόνια. Από τις 59 περιπτώσεις, για τις οποίες υπήρξαν υποψίες για ακροδεξιά δράση, οι 50 πέρασαν από πειθαρχική διαδικασία, οι 29 ρυθμίστηκαν και 11 άτομα απολύθηκαν ή δεν διορίστηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είχε δηλώσει 43 ύποπτες περιπτώσεις ακροδεξιού εξτρεμισμού για την περίοδο αρχές 2017 - Μάρτιος 2020. Τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν όμως δεκάδες άλλες κι έτσι ο αριθμός τους ανέρχεται στα περίπου 100 άτομα.
«Στις περιπτώσεις των αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με σκοπό την απομάκρυνσή τους μπορεί να παρακρατηθεί έως και το 50% του μισθού. Το ποσό της μείωσης εξαρτάται από την οικονομική τους κατάσταση λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των οικογενειών τους. Αυτήν τη στιγμή ερευνάται η κάθε περίπτωση χωριστά» αναφέρει επίσης το υπουργείο Εσωτερικών για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Spiegel».
Πυρήνες στον στρατό
Δίκτυο ακροδεξιών εξτρεμιστών στο εσωτερικό του γερμανικού στρατού είχε αποκαλύψει πριν από περίπου δύο χρόνια και ρεπορτάζ των «Times» του Λονδίνου. Για τη δράση της ομάδας Preppers, όπως ονομάζεται, είχαν ενημερωθεί βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου, καθώς και για τη δράση τους μέσα στους κόλπους των στρατιωτών.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις εκδίωξαν τότε σχεδόν 200 στρατιώτες λόγω ακροδεξιών πεποιθήσεων με τους εισαγγελείς να βλέπουν πως ένα εξτρεμιστικό δίκτυο, με φιλοδοξίες να οικοδομήσει ένα «κράτος εν κράτει», έχει διεισδύσει στον στρατό.
Τα τωρινά περιστατικά, που αφορούν κατά κύριο λόγο τα σώματα ασφαλείας, έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις σε όλη τη χώρα με το ερώτημα «διατηρεί η αστυνομία ακροδεξιές δομές; Και μάλιστα ακροδεξιά δίκτυα υπονόμευσης του κράτους;».
Για το συνδικάτο της αστυνομίας GDP η απάντηση είναι σαφής: «Δεν έχουμε στην αστυνομία πρόβλημα δομικού ρατσισμού» τονίζει ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Γιεργκ Ράντεκ μιλώντας στην Deutsche Welle. «Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις» λέει και την ίδια άποψη συμμερίζονται πολιτικοί παράγοντες.
Βέβαια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον της ρατσιστικής αστυνομικής βίας είναι λογικό να εντείνονται οι πιέσεις και στις αρχές ασφαλείας στη Γερμανία, εξ ου και η υπογραφή του παραπάνω μνημονίου συνεργασίας.
Σε μία τελευταία εξέλιξη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της απαγόρευσης της πολεμικής σημαίας της αυτοκρατορικής Γερμανίας στο κρατίδιο της Βρέμης. Ο Ζεεχόφερ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί να επεκταθεί η απαγόρευση σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια.
Η κόκκινη, λευκή και μαύρη σημαία χρησιμοποιούνταν από το 1871 έως το 1935, όταν οι ναζί την αντικατέστησαν με τον αγκυλωτό σταυρό. Σήμερα αυτή χρησιμοποιείται από νοσταλγούς του γερμανικού μιλιταριστικού παρελθόντος, αλλά και νεοναζί, που την επιδεικνύουν στη θέση της ναζιστικής σημαίας, της οποίας η επίδειξη απαγορεύεται συνταγματικά.
4 Οκτωβρίου 2020 / Πηγή : topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου