Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Βαλτιμόρη: Στα άδυτα της βιομηχανίας του trafficking

Μάρθα Κίσκιλα

Eκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, πέφτουν θύματα του trafficking με σκοπό την εξώθησή τους στην πορνεία ή την μαύρη εργασία. Ωστόσο, σε κάποια μέρη του πλανήτη η κατάσταση είναι χειρότερη και πιο θλιβερή. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει στη Βαλτιμόρητης πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ, ένα «κολαστήριο» για όσους πέφτουν θύματα εμπορίας κι ένας «παράδεισος» για τους επίδοξους διακινητές.

Η Taylor ήταν 13 ετών όταν έπεσε για πρώτη φορά θύμα trafficking. Πρόσφατα δραπέτευσε από ένα σπίτι που την κακοποιούσαν και ζούσε στους δρόμους της Βαλτιμόρης. Ήταν πολύ μικρή για να εργαστεί νόμιμα, αλλά ένας στενός φίλος της είπε ότι θα μπορούσε να βγάλει χρήματα κάνοντας μασάζ. Μην έχοντας άλλη επιλογή η Taylor συμφώνησε. «Δεν ήταν αυτό που περίμενα», είπε στο Al jazeera. «Έφτασα εκεί, και δεν με άφηναν να φύγω». Αποδείχθηκε ότι ο φίλος της διακινούσε παράνομα κορίτσια. Οι διακινητές ανάγκασαν την Taylor να ζήσει και να δουλέψει έξω από ξενοδοχεία για τα επόμενα δύο χρόνια.


Ένα «hotspot» για την εμπορία ανθρώπων

Η Βαλτιμόρη είναι ένα σημείο όπου διακινούνται πολλοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η συμβολή των εθνικών οδών που συνδέει τη Βαλτιμόρη με άλλες κοντινές πόλεις, όπως η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, σε συνδυασμό με την εγγύτητα σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια, μια πληθώρα ξενοδοχείων και καζίνο και την ακραία φτώχεια εκτός από τον ακραίο πλούτο, δημιούργησε τις τέλειες συνθήκες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας εμπορίας ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες κοινωνικές διακρίσεις και μια μακρά ιστορία φυλετικών και οικονομικών ανισοτήτων παίζουν τον ρόλο τους. Πάνω από 100 χρόνια διαχωρισμού, ρατσιστικής στέγασης και οικονομικών πολιτικών έχουν χωρίσει τη Βαλτιμόρη σε έναν σχήμα L που εκτείνεται από βορρά προς νότο, όπου ζει μια ευνοημένη πλειοψηφία λευκού πληθυσμού, και ένα σχήμα πεταλούδας όπου ζουν κυρίως μαύροι και απλώνεται ανατολικά και δυτικά της πόλης.

Το «λευκό L», όπως είναι γνωστό, έχει πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες, λωρίδες ποδηλάτων και ποιοτικά παντοπωλεία. Αντίθετα, οι περισσότερες από τις μαύρες γειτονιές μαστίζονται από αστικές καταστροφές και κυριαρχεί η βία σε συνδυασμό με την αστυνομική βαρβαρότητα. Σήμερα, οι γειτονιές που ζουν λιγότεροι μαύροι λαμβάνουν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερα ποσά για επενδύσεις, σύμφωνα το Urban Institute της Ουάσινγκτον. Αυτές οι διαφορές ισχύουν ακόμη και στο προσδόκιμο ζωής, με ένα χάσμα 20 ετών μεταξύ των πλουσιότερων γειτονιών της πόλης και των φτωχότερων της. Και η ανισότητα εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα της πόλης και στα προάστια.

Παρόλο που κυριαρχεί η φτώχεια,το Μέριλαντ κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πλουσιότερες πολιτείες της χώρας όσον αφορά το μέσο εισόδημα και τις οικονομικές ευκαιρίες. Μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας ζουν σε μια πολιτεία της οποίας η μεγαλύτερη πόλη μαστίζεται από τη φτώχεια. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν για το σεξ ζουν πολύ κοντά σε εκείνους που είναι πιο πιθανό να στοχοποιηθούν από εμπόρους. Ως αποτέλεσμα η Βαλτιμόρη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά περιπτώσεων εμπορίας ανθρώπων στη χώρα. Μάλιστα σύμφωνα με την τοπική επιβολή του νόμου, τα άτομα που ασχολούνται με την σεξουαλική εργασία στη Βαλτιμόρη συχνά κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ό, τι σε άλλες πόλεις, και αυτό είναι το γεγονός που ωθεί τους διακινητές από άλλα μέρη της χώρας να συρρέουν στο Μέριλαντ.

Φτώχεια

Στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης, υπάρχουν πινακίδες με τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης όπου μπορεί να καλέσει κανείς αν δει κάτι ύποπτο. Η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού αυξάνεται, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.

«Νομίζω ότι το γεωγραφικό σημείο παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό. Έχουμε επίσης ένα αεροδρόμιο με πραγματικά φθηνές πτήσεις. Εκτόος αυτού το εμπόριο σχετίζεται επίσης με την κοινωνικοοικονομική συνθήκη στο Μέριλαντ. Έχουμε πολλή φτώχεια, και είναι ακριβώς δίπλα σε πολύ πλούτο, οπότε καταλήγεις με ανθρώπους που μπορούν να αγοράσουν σεξ και ανθρώπους που είναι απελπισμένοι. Η φτώχεια, γενικά, είναι μια ευπάθεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Amanda Rodriguez, εκτελεστική διευθύντρια της Turnaround Inc, ενός οργανισμού που παρέχει υπηρεσίες σε θύματα εμπορίας ανθρώπων.

«Σε πλησιάζουν σαν μητέρες»

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι κάποιες κοπέλες τα χάνουν όλα. Οι διακινητές βασιζόμενοι στην αδυναμία τους, την ζωή στο δρόμο, τον αλκοολισμό, ή την πιθανή τους κατάθλιψη, τις πλησιάζουν για να προσφέρουν βοήθεια. Άλλοτε είναι άντρες κι άλλοτε γυναικες. «Σε πλησιάζουν σαν μητέρες. Σε πλησιάζουν με τον καλύτερο τρόπο. [Αλλά] ... πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι δωρεάν», λέει η Τζένιφερ που είχε μια καταστροφική παιδική ηλικία που περιείχε πολλή κακοποίηση.

Επιδημία οπιοειδών

Η έλλειψη στέγης και η ανασφάλεια στέγασης θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο για να trafficking. Κάθε νύχτα στη Βαλτιμόρη, εκτιμάται ότι περίπου 6.500 άτομα δεν έχουν που να κοιμηθούν, δηλαδή περίπου το 1% του πληθυσμού της πόλης. Το Εθνικό Κέντρο για τα Αγνοούμενα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά, εκτιμά ότι ένα στα έξι από τα εξαφανισμένα παιδιά είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων. Πολλά από τα θύματα έχουν περίπλοκες ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης, τραύματος και εθισμού, ανέφεραν ειδικοί.

Σε μια χώρα που έχει υπάρξει «επιδημία» οπιοειδών από τη δεκαετία του 1990, η Βαλτιμόρη εξακολουθεί να ξεχωρίζει. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι στην πόλη πεθαίνουν κάθε χρόνο από υπερβολικές δόσεις. Η ηρωίνη ειδικότερα, κατέστρεψε την πόλη ήδη από τη δεκαετία του 1960 και η Βαλτιμόρη κάποτε ονομάστηκε πρωτεύουσα της ηρωίνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα, μεγάλο μέρος αυτής της ηρωίνης έχει αντικατασταθεί από τη φθηνότερη και ακόμη πιο θανατηφόρα φαιντανύλη, αλλά τα υψηλά ποσοστά εθισμού και υπερβολικές δόσεις συνεχίζονται. Ο εθισμός, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό φτώχειας στην πόλη, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες στα παιδιά να παραμεληθούν ή να κακοποιηθούν. Αυτό, με τη σειρά του, θέτει αυτά τα παιδιά σε κίνδυνο να διακινούνται.

Κρυφή διακίνηση

H ειδικός πράκτορας Kelly Baird δήλωσε ότι μερικές φορές οι διακινητές παίρνουν τα θύματα απευθείας από τους δρόμους. Τα θύματα αναγκάζονται σε σεξουαλικές πράξεις με αντάλλαγμα φαγητό και μέρος διαμονής. Πολλές φορές επισκέπτονται πελάτες σε όλη την πόλη και συχνά κινδυνεύουν. Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου συνεργάζονται με την Εσωτερική Ασφάλεια για την αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων, ενώ οι αξιωματικοί περιπολίας είναι τα μάτια και τα αυτιά στους δρόμους. Οι πράκτορες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξόρυξη δεδομένων στο διαδίκτυο για να καταλάβουν που διαφημίζουν οι διακινητές σε πιθανούς πελάτες. Τα προηγούμενα χρόνια, ένας ιστότοπος που ονομάζεται Backpage.com διαφημίζει την πορνεία, αλλά ο ιστότοπος καταργήθηκε το 2018. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Backpage ήταν χρήσιμο επειδή επέτρεπε στην επιβολή του νόμου να αποκτήσει εύκολα τους αριθμούς τηλεφώνου, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τους διακινητές που πληρώνουν για διαφημίσεις.

Μόλις οι πράκτορες εντοπίσουν ένα θύμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν συμβατικές τεχνικές έρευνας, όπως συνεντεύξεις, για να ανακαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους διακινητές. Αλλά το διαδίκτυο είναι συχνά όπου βρίσκουν το θύμα κατά πρώτο λόγο. Η εμπορία έχει γίνει πιο αδιαφανής από τότε που το Backpage.com σταμάτησε να λειτουργεί. Κι αυτό γιατί αντί για έναν ιστότοπο, τώρα, υπάρχουν πολλοί.

Στις σκιές

Ενώ η πλειοψηφία των υποθέσεων εμπορίας στο Μέριλαντ είναι υποθέσεις σεξουαλικής παράνομης διακίνησης, το εμπόριο εργασίας λαμβάνει χώρα επίσης στις σκιές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμπόριο εργασίας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, επειδή τα θύματα είναι συχνά μετανάστες που διστάζουν να αναφέρουν την κακοποίηση επειδή φοβούνται. Σε μια πρόσφατη περίπτωση, για παράδειγμα, μια γυναίκα από τη Ζιμπάμπουε κρατήθηκε για δουλεία για περίπου οκτώ χρόνια. Είχε προσληφθεί για να εργαστεί ως οικιακός υπάλληλος και της είχαν υποσχεθεί χρήματα και εκπαίδευση, αλλά καμία από αυτές τις υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκε.

Μετά από τέσσερα χρόνια σε αιχμαλωσία, οι διακινητές άρχισαν να την αφήνουν να πηγαίνει στην εκκλησία. Όταν, χρόνια αργότερα, τελικά περιέγραψε την κατάσταση διαβίωσης στον πάστορά της, της είπε να βάλει τα υπάρχοντά της σε μια τσάντα, να πάει έξω και να τη σώσει. Για χρόνια, το θύμα υποστήριζε πως ήταν οικογενειακή φίλη, όπως της είχαν πει. «Οι διακινητές θα την απειλούσαν παρακρατώντας το διαβατήριό της και απειλώντας να την στείλουν στο σπίτι», δήλωσε η Baird. Σήμερα, έχει βίζα που της επιτρέπει να παραμείνει στις ΗΠΑ και μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως επιδοτούμενη στέγαση. Άρχισε να πηγαίνει στο σχολείο για να γίνει νοσοκόμα.

Αλλαγή και αύξηση της ευαισθητοποίησης

Ο Thomas Stack, συντονιστής ανθρώπινης διακίνησης για το γραφείο του δημάρχου της Βαλτιμόρης, δήλωσε ότι η άποψή του για το θέμα έχει αλλάξει ριζικά από τότε που άρχισε για πρώτη φορά να διερευνά περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων και να κλείνει τις κορεατικές αίθουσες μασάζ πριν από μια δεκαετία.

Με τα χρόνια, καθώς αντιμετώπισε περισσότερα θύματα, οι προοπτικές του άρχισαν να εξελίσσονται. Ο Stack απέκτησε μια μεγαλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της φτώχειας, της κακοποίησης παιδιών που έφυγαν και της πορνείας και ανακάλυψε ότι το κλείσιμο των αιθουσών μασάζ και η σύλληψη ανθρώπων δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το ζήτημα στη ρίζα του.

Σήμερα, η επιβολή του νόμου της πόλης και τα μέλη της Συνεργασίας Ανθρώπινης Διακίνησης ακολουθούν μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στα θύματα. Κάθε νοσοκομείο στην πόλη έχει έναν εκπρόσωπο που έχει την ευθύνη να κατανοήσει πώς να εντοπίζει τα θύματα της εμπορίας εάν ζητήσει ιατρική βοήθεια. Τα μέλη της επιβολής του νόμου επισκέπτονται τοπικά σχολεία σε περιοχές που κινδυνεύουν και μιλούν με τους μαθητές.

Τον Μάρτιο του 2019, η Βαλτιμόρη ξεκίνησε ένα μυστικό πρόγραμμα που επιτρέπει στις αρχές επιβολής του νόμου να καλέσουν ένα τοπικό νοσοκομείο αμέσως και να ζητήσουν υπηρεσίες για θύματα εμπορίας. Ένας υπάλληλος πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη κωδική λέξη και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης γνωρίζουν αυτόματα ότι σύντομα θα φτάσει ένα θύμα trafficking. Μια νοσοκόμα, ένας δικηγόρος του θύματος και φύλακες διατίθενται αμέσως. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια που διασφαλίζει ότι τα θύματα εμπορίας λαμβάνουν άμεση υποστήριξη που είναι δωρεάν και ανώνυμη. Τα τηλέφωνα του θύματος τίθενται σε λειτουργία αεροπλάνου και οι φρουροί ασφαλείας με σκύλους διασφαλίζουν ότι ο διακινητής δεν μπορεί να κυνηγήσει το θύμα.

Εκτός αυτού όμως υπάρχει και το Well το οποίο άνοιξε το 2015, ένα κέντρο που με σύνθημα «Σε αγαπήσαμε από τη στιγμή που σε είδαμε» ανοίγει τις πόρτες του σε γυναίκες που έχουν βιώσει σεξουαλική εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τον εθισμό. Προσφέρει επίσης ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα καθοδήγησης σε γυναίκες που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και κάθε χρόνο προσφέρει εκατοντάδες συνεδρίες καθοδήγησης για όλα, από τη στέγαση έως τον τρόπο απόκτησης ταυτότητας ή πιστοποιητικού γέννησης και αντιμετώπισης τραύματος. Περίπου 35 γυναίκες πέρασαν από το πρόγραμμα καθοδήγησης του οργανισμού το 2019. Η φιλοσοφία του οργανισμού συνδυάζει ριζική αποδοχή με την πεποίθηση ότι η αγάπη και οι ουσιαστικές, υποστηρικτικές σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επουλώσουν από το παιδικό τραύμα και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, μέχρι το τραύμα του trafficking.

1 Αυγούστου 2020 / Πηγή : tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου