Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Στριμωγμένος ο Μακρόν - Φυλλορροεί το κόμμα του ενώ ψάχνει πλειοψηφίες για μεταρρυθμίσεις

Θέα Μανούρα

Υγειονομική κρίση, κινητοποιήσεις, δημοτικότητα και «αντάρτες» βουλευτές. Με όλα αυτά είναι αντιμέτωπος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό με προγραμματισμένο τηλεοπτικό διάγγελμα την περασμένη Κυριακή.

«Θα ξαναβρούμε τη Γαλλία» ήταν το μήνυμά του, με το οποίο θέλησε να σημάνει τη μετάβαση της χώρας στη δεύτερη φάση μετά την καραντίνα λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε μια πρώτη αποτίμηση της υγειονομικής κρίσης, έδωσε το στίγμα για την επανεκκίνηση της απασχόλησης και το άνοιγμα των σχολείων, ενώ αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ από λευκούς αστυνομικούς, η οποία έχει προκαλέσει κύμα μαζικών διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τόσο στη Γαλλία όσο και σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο.

Σενάρια εκλογών
«Ο αγώνας κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι ευτυχής γι' αυτήν την πρώτη νίκη κατά του ιού» δήλωσε ο Μακρόν ανακοινώνοντας ότι ολόκληρη η γαλλική επικράτεια – πλην ελαχίστων περιοχών – περνά στο «πράσινο», τη στιγμή που ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» έκανε λόγο για παραίτησή του και κήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η γαλλική Προεδρία έσπευσε να το διαψεύσει, αλλά συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Είναι γνωστό εξάλλου ότι το κόμμα του Μακρόν La Republique En Marche (LREM) έρχεται αντιμέτωπο με εσωκομματικές έριδες, καθώς όλο και πληθαίνουν οι βουλευτές που αντιτίθενται σε σειρά νομοσχεδίων.


Σύμφωνα με τη «Figaro» ο ένοικος των Ηλυσίων, στη διάρκεια διάσκεψης ενός πρώτου κύκλου των δωρητών που συνεισέφεραν στην προεκλογική του εκστρατεία για το 2017 στο Λονδίνο, «έδειξε ξεκάθαρα πως είναι έτοιμος, σύμφωνα με την αγαπημένη του έκφραση, να “πάρει το ρίσκο του”».
Η εφημερίδα, που επικαλείται έναν εκ των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, υποστηρίζει ότι στόχος του Γάλλου Προέδρου είναι να προκαλέσει πρόωρες προεδρικές εκλογές μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες με μοναδικό στόχο «να επανεκλεγεί και να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο».


«Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσω, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός αντίπαλος να αντιμετωπίσω» φέρεται να δήλωσε ο Μακρόν, που δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει. Σύμφωνα με μία πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ifop - Fiducial για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match», ο Μακρόν έχει απολέσει ένα 6% της εμπιστοσύνης των Γάλλων πολιτών μέσα σε έναν μόνο μήνα.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έχει δεχθεί σοβαρές επικρίσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει – έστω προσωρινά – έπειτα από μεγάλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, επλήγη πολύ το κύρος του από το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», ενώ δέχτηκε κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία της Covid-19.
Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, τη στιγμή που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση η δημοφιλία του Μακρόν, προηγείται σε δημοτικότητα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Οι οικολόγοι «αντάρτες»
Η κρίση του κορωνοϊού, και όχι μόνο, έφθασε πλέον μέχρι τα έδρανα της Βουλής. Στο σύνολο των 577 βουλευτών του Κοινοβουλίου το LREM του Μακρόν διέθετε το 2017 μια ευρεία πλειοψηφία 314 βουλευτών. Στην πορεία όμως έχασε 18 βουλευτές, που αποχώρησαν σταδιακά διαχωρίζοντας τη θέση τους με αφορμή την έγκριση διάφορων νομοσχεδίων.
Οι 18 αυτοί «μακρονικοί» δηλώνουν «ομάδα μειοψηφίας» με την ανεξαρτησία «να ψηφίζει τις κυβερνητικές προτάσεις όταν τις θεωρεί σωστές και να τις απορρίπτει όταν δεν συμφωνεί».


Ανάμεσα στους «αντάρτες», μέλος του νέου προεδρείου είναι και ο υποψήφιος για τη δημαρχία του Παρισιού και γνωστός μαθηματικός Σεντρίκ Βιλανί. Τα περισσότερα μέλη αυτής της ομάδας, που αποκαλείται «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» έχουν αριστερή προέλευση και διαφωνούν με τη δεξιόστροφη πολιτική της κυβέρνησης.
Σήμερα το κόμμα του Μακρόν διαθέτει 296 βουλευτές, έχει δηλαδή περιθώριο μόλις 7 βουλευτών για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 289. Εξ ου και ο πανικός σε μια εποχή όπου ο ηγέτης της Γαλλίας αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς την επίλυση της εξίσωσης της υγειονομικής κρίσης και της οικονομίας, αλλά και γενικότερα της επόμενης μέρας της χώρας μετά τον κορωνοϊό.

«Έξω» τα πηγαίνει καλύτερα
Παρά τους «πονοκεφάλους» στα εσωτερικά του θέματα, ο Μακρόν φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα στο εξωτερικό. Έπειτα από τον επιτυχημένο συμβιβασμό με τη Γερμανία για τη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε. μετά τον κορωνοϊό, πήρε θέση και για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Λιβύης ζητώντας συνομιλίες εντός του ΝΑΤΟ.
Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει πολιτικά τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, αφού του είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών. Η Γαλλία αρνείται ότι τον στηρίζει, αλλά έχει επανειλημμένα μεμφθεί την Τουρκία, χωρίς παράλληλα να καταδικάζει τους συμμάχους του Λίβυου στρατάρχη.


Πιστό στο δόγμα «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία», το Παρίσι εδώ και καιρό δείχνει να στέκεται στο πλευρό της Αθήνας φροντίζοντας και για τα δικά του εξόχως σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή, την ώρα που η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται, ιδιαίτερα μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Ενδεικτική είναι η στήριξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια ανέφερε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας.

21 Ιουνίου 2020 / Πηγή : topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου