Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Ρατσισμός και καταστολή στον δρόμο προς τις εκλογές

Κορίνα Βασιλοπούλου

Μπορεί η χώρα κυριολεκτικά να φλέγεται, αλλά για τον Τραμπ όλα τα... ρολόγια δείχνουν 3 Νοεμβρίου. Κι ενώ φίλοι και αντίπαλοι αναρωτιούνται αν είναι προτιμότερο να μιλά ή να σιωπά, ο πρόεδρος πορεύεται με το δόγμα «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ» και προτρέπει τους κυβερνήτες να χρησιμοποιήσουν τον «θαυμάσιο στρατό μας» ● Η διχογνωμία στον Λευκό Οίκο για την πιθανότητα διαγγέλματος και η μετριοπαθής προσέγγιση των γεγονότων από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν
Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση; Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν η ρήση του Μάο ταιριάζει σε αυτό που βιώνουν οι ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες.

Πολλά πάντως αμερικανικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες μαζικές και ενίοτε βίαιες διαδηλώσεις σαν αυτές που πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια τεσσάρων λευκών αστυνομικών στη Μινεάπολη και η ανάλογη κρατική καταστολή παραπέμπουν σε όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.

Κι εκείνη, όπως και η φετινή, ήταν μια εκλογική χρονιά και η Αμερική συγκλονιζόταν από τις διαδηλώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα και τη φυλετική ισότητα, αλλά και κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.


Σήμερα, η θλίψη για τον άδικο χαμό του Φλόιντ και η οργή για το ρατσιστικό πρόσωπο της Αμερικής έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορά της. Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλά μέρη του κόσμου, από τη Γερμανία και τη Βρετανία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία κι από την Ολλανδία ώς τον Καναδά.

Στις ΗΠΑ οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν και χθες, με κάπως μικρότερη ενδεχομένως ένταση. Αν και ώς το πρωί της Δευτέρας είχε επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας σε σχεδόν 40 πόλεις, οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές.

Μονάδες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν σε 15 πολιτείες. Το ίδιο και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον όπου οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από τον Λευκό Οίκο ανάβοντας φωτιές και αναγκάζοντας ένα φοβισμένο Ντόναλντ Τραμπ να κρυφτεί για περισσότερο από μια ώρα σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Το πόρισμα της νεκροψίας



ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣAP Photo / Jae C. Hong

Παράλληλα, περίπου 4.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και πέντε άνθρωποι είχαν σκοτωθεί έως χθες σε ολόκληρη τη χώρα -ένας διαδηλωτής στο Κεντάκι ο τελευταίος- από τις 26 Μαΐου, οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. Χθες επίσης δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα ανεξάρτητης νεκροψίας που ζήτησε η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ και το οποίο αποδίδει τον θάνατό του σε ασφυξία λόγω παρατεταμένης πίεσης.

Οσο για τον δολοφόνο του, τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν, πρόκειται να μεταβεί στο δικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ο Τσόβιν ήταν κανονικά να εμφανιστεί χθες στο δικαστήριο, αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης η διαδικασία αναβλήθηκε για μία εβδομάδα.

Κι ενώ η Αμερική φλέγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά, για τον Τραμπ είναι... 3 Νοεμβρίου. Ανάμεσα στον καταιγισμό των μηνυμάτων που γράφει ή αναπαράγει στο τουίτερ αυτές τις μέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανάρτησε χθες ένα μήνυμα με μόνο περιεχόμενο την ημερομηνία των επόμενων προεδρικών εκλογών και το μόνο πράγμα που όπως φαίνεται τον ενδιαφέρει. Το αμέσως επόμενο είναι το «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ» (το γράφει συνεχώς στο τουίτερ με κεφαλαία), το οποίο φαίνεται πως θα είναι ο κεντρικός άξονας της προεκλογικής του εκστρατείας. Εξ ου και το αναπαράγουν οι στενοί του συνεργάτες.

«Χρειαζόμαστε νόμο και τάξη σε αυτή τη χώρα», δήλωσε χθες στο Fox News η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακένανι. Εγινε μάλιστα η ηχώ του αφεντικού της λέγοντας πως οι αντίφα βρίσκονται σχεδόν σίγουρα πίσω από τα βίαια επεισόδια. Ο Τραμπ, υπενθυμίζουμε, απείλησε πως οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν τους αντίφα «τρομοκρατική οργάνωση». Πράγμα που έκανε ορισμένα ΜΜΕ να διερωτώνται πώς ακριβώς θα το πετύχει, καθώς οι αντίφα είναι κίνημα και όχι οργάνωση με συγκεκριμένα δομή και μέλη.

Διασπορά διχόνοιας



ΤΟΥΣΟΝosh Galemore / Arizona Daily Star

«Ποτέ κατά τη διάρκεια των 1.227 ημερών της θητείας του Τραμπ το έθνος δεν είχε τόσο μεγάλη ανάγκη για ηγεσία όσο την Κυριακή. Κι όμως, ο Τραμπ δεν έκανε καμία απόπειρα να του την παράσχει», σχολίαζε χθες η Washington Post. Πράγματι, ο Αμερικανός πρόεδρος έλαμψε διά της απουσίας του αυτές τις κρίσιμες μέρες. Μέχρι χθες ήταν ένας εικονικός πρόεδρος που υπήρχε μόνο μέσα από τα μηνύματά του στο τουίτερ.

Παράλληλα, εμπρηστικός και διχαστικός που αντί να ενώνει με τον λόγο του τους πολίτες, σπέρνει μεγαλύτερη διχόνοια στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει το (ακρο)δεξιό κοινό του, εξαπολύοντας επιθέσεις σε διαδηλωτές, δημάρχους, κυβερνήτες, ΜΜΕ, τη ριζοσπαστική Αριστερά, τους Δημοκρατικούς και φυσικά, τον αντίπαλό του τον Νοέμβριο, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι χθες φαίνεται πως επικρατούσε διχογνωμία στον Λευκό Οίκο ως προς το αν θα πρέπει ο πρόεδρος να απευθύνει διάγγελμα προς τον λαό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα για ένα διάγγελμα στο οποίο ο Τραμπ θα εκφράζει την υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.

Φαίνεται όμως ότι ο γαμπρός του προέδρου, ο Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι, είναι αντίθετοι. Ανησυχούν μήπως ο τόνος του διαγγέλματος απομακρύνει σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων και των Αφροαμερικανών, ενώ παράλληλα ίσως αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το μήνυμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό που προσπαθεί επίμονα να περάσει ο Τραμπ.



ΤΕΝΕΣΙPatrick Lantrip / Daily Memphian

«Καλύτερα να σταματήσει να μιλάει. Είναι σαν να ξαναζούμε το Σάρλοτσβιλ για μια ακόμα φορά», είπε στο CNN η Αφροαμερικανή δήμαρχος της Ατλάντα Κέισα Λανς Μπότομς, αναφερόμενη στον Τραμπ και στα γεγονότα του 2017 στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια με τη διαδήλωση των ακροδεξιών και την παράλληλη αντιφασιστική διαδήλωση. Μια νεαρή γυναίκα, η Χέδερ Χάιερ, είχε σκοτωθεί όταν ο ακροδεξιός Τζέιμς Φιλντς όρμησε με το αυτοκίνητό του στο πλήθος των αντιφασιστών διαδηλωτών.

Ο Τραμπ τότε υιοθέτησε τη θεωρία των δυο άκρων βάζοντας στο ίδιο καζάνι φασίστες και αντιφασίστες. «Μιλάει και τα κάνει χειρότερα», πρόσθεσε η δήμαρχος συνεχίζοντας το τηλεοπτικό τσιτσίρισμα του Τραμπ. «Κάποιες φορές θα πρέπει απλά να σωπαίνεις. Καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, να σώπαινε».

Ενδεχομένως η Μπότομς να έχει δίκιο, αν κρίνουμε από τις πρώτες εντυπώσεις που άφησε χθες η πρώτη επαφή του Αμερικανού προέδρου με κόσμο εκτός τουίτερ. Ο Τραμπ είχε χθες νωρίς το απόγευμα ώρα Αμερικής τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών και σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ τους κατηγόρησε για «αδυναμία» και τους κάλεσε να «κουμαντάρουν» τους διαδηλωτές που επιδίδονται σε βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα μάλιστα με την Washington Post, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα στην τηλεδιάσκεψη, ο Τραμπ είπε στους κυβερνήτες να κάνουν χρήση του στρατού, σχολιάζοντας «έχουμε θαυμάσιο στρατό».

Δημοσκόπηση



ΜΙΣΙΓΚΑΝJake May / The Flint Journal

Πέρα από τους φόβους για συνέχιση ή και όξυνση της κοινωνικής αναταραχής εξαιτίας της εμπρηστικής συμπεριφοράς του προέδρου, τίθεται το ερώτημα αν αυτή η στάση θα τον ευνοήσει στον δρόμο προς την κάλπη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post και του ABC, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Τραμπ θα έχανε τις εκλογές με 43% έναντι 53% που φέρεται να λαμβάνει ο Μπάιντεν.

Με κάθε επιφύλαξη για την εγκυρότητα των γκάλοπ ύστερα από την αποτυχία τους στις προεδρικές του 2016, στο συγκεκριμένο υπάρχει ένας ενδιαφέρων «αστερίσκος»: οι υποστηρικτές του Τραμπ εμφανίζονται πολύ πιο ενθουσιώδεις και αποφασισμένοι να τον ψηφίσουν τον Νοέμβριο από αυτούς που σήμερα στηρίζουν τον Μπάιντεν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μια ενωτική και ιδιαίτερα (υπερβολικά σύμφωνα με κάποιους) μετριοπαθή δήλωση για τα γεγονότα. Πραγματοποίησε μια σύντομη εμφάνιση σε διαδήλωση στο Ντελαγουέρ όπου διαμένει, ενώ χθες επισκέφθηκε εκκλησία Αφροαμερικανών στην ίδια πολιτεία. «Η πιο ήπια προσέγγιση του Μπάιντεν ίσως να προδιαγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατά τους πέντε μήνες ως τις εκλογές», σχολίαζε το Associated Press, επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια προσέγγιση ενέχει τον κίνδυνο να πνιγεί από την πολύ πιο ηχηρή και επίμονη φωνή του Τραμπ».

2 Ιουνίου 2020 / Πηγή : efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου