Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Μαύρες ημέρες για τον Μπολσονάρου

Θέα Μανούρα

Η Εισαγγελία άρχισε έρευνα για τις καταχρήσεις εξουσίας του Προέδρου της Βραζιλίας

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό νεκρών κατάφερε να σκαρφαλώσει η Βραζιλία, η οποία πλέον μετράει πάνω από 20.000 θανάτους από Covid-19 και βρίσκεται πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ενώ όμως η χώρα θρηνεί τους νεκρούς της, ο ακροδεξιός Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου επικρίνεται από πολλούς για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα του και την ίδια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας.

Στις 2 Απριλίου η Βραζιλιάνικη Ένωση Δικαστών για τη Δημοκρατία (ABJD) υπέβαλε καταγγελία κατά του Προέδρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης της Ολλανδίας. Στην καταγγελία του ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος διέπραξε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ενθαρρύνοντας δράσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του φονικού ιού.

Από το ξέσπασμα της Covid-19 ο Μπολσονάρου είχε υποβαθμίσει τη θνητότητα της ασθένειας και επέκρινε την απομόνωση που συνιστά το υπουργείο Υγείας. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, το οποίο ζητήθηκε από τη γενική εισαγγελία της χώρας, ο ακροδεξιός Πρόεδρος φαίνεται να παίρνει αψήφιστα την εξάπλωση της ασθένειας, δίνοντας ακόμα την εντύπωση πως δεν υπάρχει καμιά στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών καταφέρεται εναντίον των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η βραζιλιάνικη οικονομία.


Πολιτική κρίση


Δύο υπουργοί Υγείας παραιτήθηκαν μέσα σε έναν μήνα αφού διαφωνούσαν δημοσίως με τον χειρισμό της επιδημίας από την κυβέρνηση. Ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις του αρχηγού του κράτους, ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας ενέκρινε το νέο πρωτόκολλο για χρήση χλωροκίνης σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα από τη νόσο, παρακάμπτοντας τις προειδοποιήσεις ειδικών για επικίνδυνες παρενέργειες.

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας της Βραζιλίας διερευνά τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σέρτζιο Μόρο ότι ο Μπολσονάρου απέλυσε τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας επειδή ήθελε να τοποθετήσει κάποιον άλλον σε αυτή τη θέση, που θα του παρείχε απόρρητες αστυνομικές πληροφορίες.

Σε αποκαλυπτικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος εκφράζει την οργή του επειδή δεν μπορούσε να αλλάξει τους υπαλλήλους ασφαλείας και ορκίζεται ότι θα «προστατεύσει την οικογένειά του με κάθε τρόπο».

Η παρέμβαση αυτή του Προέδρου, σε επίπεδο που αγγίζει τα όρια της κατάχρησης εξουσίας, έχει να κάνει με τους δύο γιους του, οι οποίοι βρίσκονται υπό έρευνα για διάφορα αδικήματα. Ο Φλάβιο Μπολσονάρου, ομοσπονδιακός γερουσιαστής, κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση.
Οι ανακριτές κατηγόρησαν, αντίστοιχα, τον Κάρλος Μπολσονάρου, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, ότι διεξήγαγε εκστρατεία εγκληματικής παραπληροφόρησης με στόχο τους επικριτές του. Αμφότεροι αρνούνται αυτές τις κατηγορίες.

Απαντώντας στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Ζαΐρ Μπολσονάρου έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι αναφερόταν σε μέλη της προσωπικής του ασφάλειας και όχι σε ανώτερους αστυνομικούς. Δεν υπήρξε «καμία ένδειξη παρέμβασης στην ομοσπονδιακή αστυνομία» έγραψε χαρακτηριστικά.

Το βίντεο αποκάλυψε και άλλες απαράδεκτες απόψεις στο υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος, που ακούγεται να χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό μια καλή ευκαιρία για να στραφεί η προσοχή των ΜΜΕ μακριά από την καταστροφή του Αμαζονίου.


Το έγκλημα στον Αμαζόνιο


Καθώς ο κορωνοϊός προχωράει όλο και πιο βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου, αυξάνοντας τους φόβους για εξόντωση των ευάλωτων ιθαγενών φυλών, η ακροδεξιά κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της «ξηλώνουν» τους νόμους για την προστασία των βιότοπων της περιοχής.

Στελέχη που βρίσκονταν σε θέσεις - κλειδιά έχουν απολυθεί, ενώ περιβαλλοντολόγοι και ντόπιοι ηγέτες ανησυχούν ότι η πανδημία χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για μια ακόμα επίθεση στη ζούγκλα.

Σε ρεπορτάζ του «Guardian» αναφέρεται πως ο Μπολσονάρου, ο οποίος είναι γνωστός για τα ρατσιστικά σχόλιά του για τους ιθαγενείς της Βραζιλίας και για τις εθνικιστικές απόψεις του, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στον Αμαζόνιο, είναι δημοφιλής μεταξύ των γεωργών, των μεταλλωρύχων και των ατόμων που επιβουλεύονται τις γαίες του Αμαζονίου.

Με προεδρικό διάταγμα άνοιξε τον δρόμο για αρπαγή γαιών από κρατικούς βιότοπους, συνηθισμένη πρακτική στον Αμαζόνιο, η οποία εφαρμόζεται μέσω της αποψίλωσής τους, της καύσης των κομμένων δέντρων και της εκτροφής ζώων στην εκχερσωμένη περιοχή.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ένα ανεξάρτητο κρατικό σώμα, ζήτησε την ανάκληση του νόμου σημειώνοντας ότι 237 βιότοποι ιθαγενών εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία οριοθέτησης, ενώ υπάρχουν αναφορές για ομάδες χωρίς ανοσία σε κοινές ασθένειες όπως η γρίπη, πόσο μάλλον στον κορωνοϊό.

Οι άρπαγες γης πλέον μπορούν να καταλάβουν τμήματα αυτών των βιοτόπων. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι αγρότες που με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας γης και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εμφανίζονται ως υποστηρικτές της νομοθεσίας Μπολσονάρου.

31 Μαΐου 2020 / Πηγή : topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου