Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Κύριε Σκέρτσο μην τα βάζετε με τις σουφραζέτες – Σε αντίθεση με εσάς, εκείνες δεν έχουν τίποτε να χάσουν

Μυρένα Σερβιτζόγλου 
από slpress.gr

Χθες βράδυ με πήρε ο ύπνος σημειώνοντας στο μυαλό μου από μνήμης, πέντε-έξι σημεία για ένα άρθρο που θέλω να γράψω εδώ και καιρό, και συνεχώς το αναβάλλω. Τίτλος: "Η ατελείωτη βία των ανδρών". Προχθές είχα παρακολουθήσει την ταινία "Σουφραζέτες" με την Μέριλ Στριπ και την Κάρεϊ Μάλιγκαν στην ανανεωμένη ΕΡΤ Web TV. Χθες διάβαζα ξανά και ξανά την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη.

Όλα αυτά μέχρι σήμερα το πρωί που εντελώς τυχαία έπεσα πάνω σε ανάρτηση στο Facebook του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, με την οποία κατέκρινε σφόδρα τη χθεσινή αγόρευση που είχε μπει σε όλα τα σπίτια στην Ελλάδα. Οι επικρίσεις μάλιστα ήσαν έμμεσες. Είχε το "τακτ" να μην κατονομάσει μήτε το όνομα της εισαγγελέως, μήτε το όνομα του θύματος. Αριστοτελεία Δόγκα είναι το ονοματεπώνυμο της εισαγγελέως, Ελένη Τοπαλούδη το όνομα του θύματος, Κούλα Τοπαλούδη το όνομα της μητέρας.

Δεν είμαι σε θέση να ανακαλέσω τα σημεία που συγκέντρωνα χθες βράδυ στο μυαλό μου, αποκαμωμένη από την κούραση της ημέρας. Η ανάρτηση αυτή τα έσβησε όλα μονοκοντυλιά στον μαυροπίνακα της ψυχής μου. «Τα ναυάγια μιλούν για ναυάγια», έγραφε ο Γάλλος Μπλεζ Πασκάλ, ήτοι θέλει πολύ μυαλό για να εκφέρει κανείς κρίσεις, οι οποίες να μη συνιστούν προβολή του δικού του εσωτερικού κόσμου.

Θα έμπαινα στον πειρασμό να επιστρέψω στον κ. Σκέρτσο ένα προς ένα τα σημεία της ανάρτησής του και να του αποδείξω με επιχειρήματα ότι σε ολόκληρο το σχόλιο μιλάει, βοά για τον εαυτό του και μόνο. Αλλά δεν έχει νόημα για τον ίδιο και τους ομοίους του, τους εστέτ της πολιτικής, που διαβιούν έτη φωτός από οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "λαϊκό".

Αυταπάτες του ανθρώπινου πνεύματος

Υπάρχει, όμως, τίποτε πιο θλιβερό από τις προσωπικές, άκαιρες, άτοπες, περιττές και απρεπείς αναρτήσεις σε προσωπικό προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ; Την μόνη ταύτιση που διακρίνει κανείς στην προκειμένη ανάρτηση, είναι εκείνη του υφυπουργού με μια απόλυτη και αυθαίρετη εξουσία, η οποία κρίνει και καθορά από την ασφάλεια του Μαξίμου τα πάντα.


Μία από τις μεγαλύτερες αυταπάτες στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Λογικό. Δογματισμός είναι η θέση ότι ο Λόγος στον άνθρωπο μπορεί να αποτελεί μία αμιγή πνευματική λειτουργία και ότι με όπλο μόνο αυτόν ο άνθρωπος δύναται να κατακτήσει την απόλυτη αλήθεια. Θέση που καταρρίπτεται από τις σύγχρονες επιστήμες της ιατρικής και βιολογίας. Τα είχε σούρει, άλλωστε, στον Πλάτωνα και ο Αριστοτέλης.

Ο άνθρωπος αποτελεί μία αδιαίρετη ενότητα, σώμα και πνεύμα είναι ένα και το αυτό, όποιος ευαγγελίζεται αποκλειστικότητες το πράττει στο όνομα ενός κακοφορμισμένου φασισμού. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει Λόγος, με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο. Υπάρχει μόνο ο άνθρωπος και όλα τα υπόλοιπα είναι στο μπόι, στο ανάστημα του κάθε ανθρώπου. Ας πορευτούμε, ας στοχαστούμε, ας αγαπήσουμε με όλα τα γράμματα πεζά.

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν αναλογιστεί ποτέ την ατελείωτη βία και κακοποίηση εις βάρος των γυναικών. Πολλοί δε εξ αυτών δεν δύνανται ούτε να εννοήσουν αυτή τη βαρβαρότητα εν έτει 2020. «Με πικρία» –τόνισε η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα στην αγόρευσή της– βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν έναν τίποτα σε πολλές περιπτώσεις».

Κάθε φορά που ένας άνδρας κοιτάζει, μιλά, φέρεται, κακοποιεί, βιάζει ψυχικά ή σωματικά μία γυναίκα, με τρόπο με τον οποίο δεν θα το έπραττε ποτέ σε άλλον άντρα, ο άνδρας αυτός ας έχει στο νου του ότι μπορεί να μας βρει όλες τις υπόλοιπες γυναίκες αντιμέτωπες. Με οργή, με θυμό, διότι η ατελείωτη βία απαντάται και αντιμετωπίζεται μόνο με μια βίαιη αποφασιστικότητα. Οι σουφραζέτες μπορεί να έχασαν τη δουλειά τους, το σπίτι τους, τα παιδιά τους, τη ζωή τους, αλλά κέρδισαν όλες τις μάχες, ώστε ο αγώνας να συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός ζήτησε σήμερα από την πρόεδρο του δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την εισαγγελέα της έδρας στην τάξη. Ζήτησε, επίσης, την παρέμβαση του Αρείου Πάγου ώστε να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία με επιχείρημα ότι οι θέσεις που εξέφρασε η εισαγγελέας για το ρόλο των δικηγόρων προσβάλλουν το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού. Ιδιαιτέρως επιλεκτική η ευαισθησία του κ. Βερβεσού.

14 Μαΐου 2020 / Πηγή : slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου