Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Η διευκόλυνση των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος 

Τον άλλο μήνα έρχεται στην Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο θα διευκολύνονται οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Επιτέλους γιατί είμαστε η μόνη χώρα του δήθεν δυτικού κόσμου που δεν παρείχε τέτοια διευκόλυνση .Ολα τα κράτη που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας παρέχουν τέτοια διευκόλυνση στους πολίτες τους εδώ και χρόνια.Η Ελλάδα όχι.

Ας δούμε το γιατί. Σαν Πρέσβης στον Καναδά έβλεπα την τάση των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων,είτε να μισθώνουν αεροσκάφη και να φέρνουν τους ψηφοφόρους τους στην Ελλάδα να ψηφίσουν είτε τους πλήρωναν τα έξοδα μετάβασης τους με μεγάλο κόστος για τα πολιτικά κόμματα. Κάθε φορά που έθετα το θέμα της εξυπηρέτησης των ομογενών σε βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων που επισκεπτόντουσαν την ομογένεια στον Καναδά είτε μου έλεγαν ότι το μεθοδεύουν,είτε,οι πιο ειλικρινείς,μου έλεγαν ότι φοβούνται την ψήφο των ομογενών γιατί δεν μπορούν τα πολιτικά κόμματα να την ελέγξουν!!!!.Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης.

Χαιρετίζω την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να λύσει επιτέλους το χρονίζον αυτό θέμα.Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ένα τόσο απλό θέμα,τα πολιτικά κόμματα το κάνουν περίπλοκο,και καθένα προτείνει κάτι το διαφορετικό.Ένας Έλληνας πολίτης κάτοικος εξωτερικού,ευρισκόμενος στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών, μπορεί να πάει να ψηφίσει εκεί που είναι εγγεγραμμένος.Δεν χρειάζεται ούτε ΑΦΜ,ούτε ΑΜΚΑ παρά μόνο την ταυτότητα του.Το ίδιο ισχύει και για τον κάτοικο Ελλάδος.Και έτσι τηρείται η ισότης μεταξύ των Ελλήνων που προβλέπεται από το Σύνταγμα.



Ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα,αρνητικά για τους ομογενείς , οτι δηλαδή επειδη μένουν μακριά από τη Ελλάδα δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στήν πατρίδα τους και άλλα φαιδρά.Από την εμπειρια μου με ομογενείς του εξωτερικού μπορώ να σας διαβεβαιώσω οτι οι περισσότεροι όχι μόνον ξέρουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα,αλλά ξέρουν και πολύ καλύτερα από τους κατοίκους της Ελλάδος.Στην πόλη Ικουαλίτ στον αρκτικό κύκλο του Καναδά είχα πολύ ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις με ομογενείς που ήσαν απόλυτα ενημερωμένοι για την κατάσταση στην Ελλάδα το 2002.Βέβαια υπάρχουν ομογενείς που δεν ασχολούνται με την Ελλάδα γιατί δεν ενδιαφέρονται.Αυτοί είναι λίγοι και δεν θα ψηφίσουν.Άλλοι πάλι έλεγαν ότι πρέπει να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα,να έχουν ΑΦΜ κλπ.Οσοι ομογενείς, έχουν το σπίτι στο χωριό ή αλλού ,και η μεγάλη πλειοψηφία έτσι ειναι,πληρώνουν φόρους και έχουν ΑΦΜ.Αλλά τη στιγμή που δεν ζητείται ΑΦΜ στον κάτοικο Ελλάδος να ψηφίσει,δεν είναι δυνατόν να ζητηθεί απο τον Έλληνα του εξωτερικού για να ψηφίσει στο τόπο διαμονής του.Αν του ζητηθεί,παραβιάζεται η αρχή της ισότητος που προβλέπεται από ότι έχει απομείνει από το Σύνταγμα μας.Κι αν παραβιαστεί η αρχή της ισότητος,μπορεί να οδηγηθούμε σε ακυρότητα της εκλογικής διαδικασίας με τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα,κατόπιν προσφυγών των ομογενών μας στην δικαιοσύνη.Για τον ίδιο λόγο η ψήφος τους θα πρέπει να προσμετράται στην εκλογική περιφέρεια οπου ειναι εγεγραμμενοι.

Μόνο θέμα που θα μπορούσε συζητηθεί είναι εάν η ψήφος θα είναι επιστολική ή θα γίνεται στις Πρεσβείες η Προξενεία.Εδώ δεν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας.

Αν τα πολιτικά .κόμματα εξακολουθούν και φοβούνται την ανεξέλεγκτη ψήφο των ομογενών,τότε η συζήτηση στην Βουλή μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να αναβληθεί για αργότερα η υιοθέτηση του .σχετικού νομοσχεδίου.Θα είναι όμως ντροπή αν τολμήσουν κάτι τέτοιο.

Τελειώνοντας υπογραμμίζω ότι πρέπει να δοθεί ίση μεταχείριση στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού με αυτους του εσωτερικού εάν είναι το Σύνταγμα να είναι σεβαστό.Οποιαδήποτε άλλη λύση μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος κατόπιν προσφυγής στην δικαιοσύνη.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Πρέσβης επί τιμή

Πρώτη Δημοσίευση

1 σχόλιο:

  1. Καλά, αυτοί του εξωτερικού, έχουν επαρκώς εκμαυλισθεί ή εκμαυλίζονται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έχουν εθισθεί σ' αυτά; Θέλουν να διορισθούν στο Δημόσιο; Θέλουν να διορισθούν κάπου "Πρόεδροι", για να κάνουν αρπαχτές και για να διορίσουν συγγενείς και φίλους; Είναι συνδικαλιστές, καταληψίες, εγκαταληψίες για να κλείσουν ελληνικές παραγωγικές μονάδες ώστε να γίνονται εισαγωγές ώστε να πέφτουν μίζες; Είναι ναρκομανείς, ευπαθείς κλπ; Είναι λαθρέμποροι πετρελαιοδειών και τσιγάρων (φόρος 700%); Υπήρξαν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; Ακούνε τις ραδιοαρβύλες, βλέπουν το σκάι, διαβάζουν τα νέα; Εάν ΟΧΙ, τότε, απορώ ειλικρινά, πως κάποιοι έχουν το θράσος να θέλουν να τους δοθεί δικαίωμα να ψηφίσουν! Όσον αφορά στους δικαστές, προς ποια μεριά, άραγε, βαραίνει η ζυγαριά από αύξηση μισθών και συντάξεών τους, τα προεδριλίκια τους κλπ; Εγώ λέω με σιγουριά οτι προς τα κει γέρνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή