Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αλλάζει το “αφήγημα” για την Τουρκία, τους S-400 και τα F-35

Μιχάλης Ιγνατίου

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Έσπερ για την Τουρκία, προσγείωσαν πολλούς στην πραγματικότητα. 
  • Κτύπησαν ιδιαίτερα την προπαγάνδα των «ψεκασμένων» στην Ελλάδα, που στην αδυναμία τους να δικαιολογήσουν τη στρατιωτική συνεργασία του «ξανθού ορθόδοξου γένους» με την Τουρκία, παράγουν απίθανες ψεύτικες ειδήσεις και επιχειρούν να εξοντώσουν -ότι και να σημαίνει η λέξη- όσους δεν υποτάσσονται στη δημοσιογραφία του ψεύδους. 
Παρουσίασαν λίγο-πολύ τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού ότι ήταν γονάτισμα μπροστά στην Τουρκία, τη στιγμή που ο κ. Έσπερ μίλησε όσο πιο καθαρά και ντόμπρα μπορούσε. 

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, λοιπόν, και δεν χωράει καμία αμφιβολία για τον τρόπο δράσης της Αμερικής στο συγκεκριμένο θέμα των S-400. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι το ρωσικό σύστημα πρέπει να εξαφανιστεί από την Τουρκία για να μπορέσει να επανέλθει η κατοχική δύναμη στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, αλλά και να αποκτήσει 100 από αυτά. 

Η δήλωση του θεωρήθηκε τελεσίγραφο -και είναι. Επίσης με τη δήλωση αυτή η Αμερική απομακρύνεται και από την πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κρατήσει τους S-400 στο έδαφος της, αλλά να μην τους ενεργοποιήσει. Ο κ. Έσπερ «έθαψε» και αυτή την ιδέα, αφού έτσι κι αλλιώς οι σχετικοί αμερικανικοί νόμοι απαιτούν την ακύρωση της αγοράς, όχι μόνο την απομάκρυνσή ή τη μη λειτουργία του ρωσικού συστήματος. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να βρει έναν τρόπο να γίνει και πάλι μέρος του προγράμματος κατασκευής των F-35, δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας: 
  • “Πρέπει να απαλλαγούν από το σύστημα των S-400 και αυτό (να πάει) εντελώς έξω από τη χώρα [πριν] μπορέσουμε να το εξετάσουμε. Ήμουν πολύ σαφής τόσο στα δημόσια σχόλιά μου όσο και ιδιωτικά με τον Τούρκο ομόλογό μου: Είναι είτε το F-35 είτε οι S-400. Δεν είναι και τα δύο. Δεν είναι να παρκάρεις το ένα στο γκαράζ και το άλλο απ’ έξω. Είναι ή το ένα ή το άλλο. Εδώ είμαστε και είναι λυπηρό”, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. 
Οι δηλώσεις του έτυχαν ευρείας κάλυψης στην Αμερική -και βεβαίως στην Τουρκία- διότι ίσως λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, είτε επειδή οι διαφωνίες στην κυβέρνηση του κ. Τραμπ είναι μεγάλες, αφέθηκε η Άγκυρα και οι αξιωματούχοι της να λειτουργήσουν ένα μηχανισμό προπαγάνδας, όπου λίγο-πολύ φαινόταν πως ο κ. Ερντογάν ελέγχει τον Αμερικανό πλανητάρχη. Βεβαίως, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει καμία τέτοια δυνατότητα, αλλά η απουσία διορθωτικών δηλώσεων από την πλευρά της Ουάσιγκτον προβλημάτισε πολλούς ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο μηχανισμός προπαγάνδας των Τούρκων βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις «ψεκασμένες» ελληνικές ιστοσελίδες, οι οποίες αναπαράγουν κάθε τουρκικό ισχυρισμό, ακόμα και τους πιο εξωφρενικούς. Ιδιαίτερα τρεις εξ αυτών, που έχουν εντοπιστεί, με εντελώς ψεύτικες ειδήσεις να κάνουν το άσπρο μαύρο, εξυπηρετούν συνειδητά τους Τούρκους. Παραποιούν αυτή την πραγματικότητα: ότι η Μόσχα έδωσε στους Τούρκους τους S-400 που στο τέλος θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αντίθετα, η Αμερική και παρά τις αντιδράσεις του προέδρου της, απέκοψαν την Τουρκία από τα F-35. Αυτή είναι η αλήθεια. Όπως και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον έλαβε θέση υπέρ της Κύπρου για την εισβολή του Γιαβούζ. 

Ο κ. Έσπερ εξήγησε με ακρίβεια την αμερικανική θέση, η οποία αλλάζει και τα δεδομένα: 
  • Ο άνθρωπος λέει καθαρά πως αν η Τουρκία διώξει τους S-400 από το έδαφος της, η Αμερική θα την επιβραβεύσει και με την επαναφορά της στο πρόγραμμα των F-35 και προφανώς και με τους Πάτριοτ, διότι ήταν και αυτοί μέρος του εκβιασμού. 
  • Αλλά υπογραμμίζει και κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό: ότι εάν επιμένει στο θέμα των S-400 ξεχνά τα μαχητικά F-35 και ενδεχομένως διακινδυνεύει και πολλά άλλα πράγματα. Και εδώ, μπαίνουν στο κάδρο, και οι κυρώσεις, που επιμένει να απορρίπτει ο κ. Τραμπ. Μέχρι της στιγμής ισχύει το δεύτερο σενάριο. 
Τα ψυχροπολεμικά και γεωπολιτικά παιγνίδια είναι για μεγάλους παίκτες, σκληρούς, χωρίς ευαισθησίες και «ανησυχίες». Από τη μία βρίσκονται οι Ρώσοι, από την άλλη οι Αμερικανοί. Η Μόσχα παρέδωσε τα …«κλειδιά» στον Ερντογάν -έτσι φαίνεται τουλάχιστον δια γυμνού οφθαλμού- και η Ουάσιγκτον χαϊδεύει μία χώρα που την πρόδωσε πολλαπλώς, αν και ο κ. Έσπερ έθεσε πλέον στην κατοχική δύναμη ένα ηχηρό τελεσίγραφο. 

Και στη μέση, βέβαια, είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, που αναζητούν τον βηματισμό τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται διατεθειμένος να ενδυναμώσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όμως ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης πελαγοδρομεί ανάμεσα στην Αμερική και τις προσωπικές σχέσεις του με Ρώσους ολιγάρχες. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα και ενόψει του μεγάλου ξεκαθαρίσματος, οι μεγάλες δυνάμεις θα αναζητήσουν τους πιστούς. Έτσι μετρούν τους «δικούς» τους και τους «απέναντι» τους. 
  • Η δήλωση καταδίκης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εισβολή στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα από το Γιαβούζ, δείχνει και μία αλλαγή νοοτροπίας της Αμερικής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό και ενόχλησε τόσο πολύ τους εχθρούς της. Η δήλωση αυτή, εξευτελίζει την προπαγάνδα τους. 
Βεβαίως, απομένουν πολλά να γίνουν, η Αμερική χρωστά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά είναι μία δήλωση που ανακούφισε την Αθήνα και τη Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν ακόμα και με αυτές τις ισχυρές γραπτές ανακοινώσεις. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ για διμερή και διεθνή θέματα. Η Συρία ήταν στην κορυφή της ατζέντας. Οι Τούρκοι ομιλούν για μία συμφωνία για την Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση. Αναγκαστικά θα περιμένουμε και την αμερικανική ανακοίνωση… Που μπορεί να κρύβει κάποιο μυστικό.

29 Αυγούστου 2019 / Πηγή : hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου