Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Στο ίδιο έργο θεατές… Η Τουρκία εκβιάζει και οι φοβισμένοι πολιτικοί μας στην Κύπρο και την Ελλάδα τα κάνουν -με το συμπάθιο- απάνω τους
Μετά από μερικών εβδομάδων απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ, και ενώ η εισβολή του νέου Αττίλα, όπως ορθά την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζεται, πάνε και έρχονται επιστολές και το αποτέλεσμα είναι γνωστό:
Η κυπριακή ηγεσία θα συρθεί σε συνομιλίες με τον κατοχικό ηγέτη, τον ανύπαρκτο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν έχει πλέον καμία απολύτως αρμοδιότητα. Τις πήρε όλες ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και τις έδωσε -αποφασίζει και διατάζει- σε αυτόν τον ανεκδιήγητο Οζερσάι, ο οποίος σύντομα θα είναι ο νεός κατοχικός ηγέτης. Θαυμαστής της «μητέρας» Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς.
- Θα πάει, λοιπόν, ο Νίκος Αναστασιάδης, να συζητήσει για το μέλλον της Κύπρου με ένα από τα πιόνια του Ερντογάν. Καμένο πιόνι ο Ακιντζί, αλλά ο Πρόεδρος της Κύπρου εκεί… Δεν καταλαβαίνει τίποτα, δεν ακούει κανένα, όλα τα ξέρει, όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Και αυτός αποφασίζει και διατάζει. Μα δεν μπορεί, τέλος πάντων, να αφουγκραστεί τα «θέλω» του λαού, που κυβερνά;
Το ίδιο λάθος είχε κάνει και ο μακαρίτης ο Τάσσος Παπαδόπουλος τον Δεκέμβριο του 2003. Και οδηγηθήκαμε στο φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Που έφερε μεν το όνομα του τότε γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δεν το είχε διαβάσει καν. Αν το διάβαζε θα είχε σίγουρα και αυτός τις αμφιβολίες του.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έστειλε εκείνη την επιστολή ανακοινώνοντας την ετοιμότητα του να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού. Το κατάλαβε μετά, γι’ αυτό κάλεσε τον λαό να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν. Και ο σοφός λαός το έπραξε δείχνοντας γενναιότητα.
Ο κ. Αναστασιάδης διέπραξε το ίδιο λάθος. Θα το καταλάβαινα να το επιχειρήσει εάν η κατοχική Τουρκία απέσυρε τα πολεμικά της πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της. Πως θα πάει να συνομιλήσει με τα τουρκικά πολεμικά να έχουν περικυκλώσει το νησί; Προφανώς θα το καταλάβει μετά και θα τρέχει να προλάβει, αλλά αυτή τη φορά μπορεί να είναι και αργά.
- Δεν γνωρίζουμε εάν συμφωνεί με τις ενέργειες του η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. Η προηγούμενη, στο τέλος της, και αφού είχαν διώξει το Νίκο Κοτζιά, που αντιστεκόταν, ενστερνίστηκε τις αρχές του «κομμουνιστικού» κόμματος της Κύπρου, και θα έκανε ότι ζητούσε το ΑΚΕΛ. Κα ως γνωστό, οι Κύπριοι κομμουνιστές -όχι όλοι- κυριαρχούνται από «Ερντογολαγνεία». Πιστεύουν και σήμερα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να λύσει το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που στην πραγματικότητα θα διχοτομήσει το νησί σε δύο συνιστώντα κράτη, σε ένα συνομοσπονδιακό καθεστώς, που θα ορίσει σύνορα. Αυτή τη λύση επιδιώκουν.
Ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που βαρέθηκε να ακούει τις ασυναρτησίες του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ανέβηκε στο τρένο της διζωνικής, και εάν δεν έχανε τις εκλογές ίσως δεχόταν να «διευθετηθεί» το Κυπριακό, όπως το Σκοπιανό. Τα είπαμε, ας μην τα ξαναλέμε: η Ελλάδα είχε τη βοήθεια των Αμερικανών και θα μπορούσε να είναι η κερδισμένη της ιστορίας. Δυστυχώς, οι Σκοπιανοί έδωσαν λίγα και πήραν πολλά που δεν τους ανήκουν.
Τι λένε, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας; Θα δεχθούν να υποστηρίξουν τον κ. Νίκο Ανασατσιάδη που πάει σαν αρνί σε σφαγή σε ένα νέο «Κραν Μοντανά», από το οποίο θα βγουν χαμένες η Ελλάδα και η Κύπρος; Ποια είναι η θέση τους για την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να προσέλθει σε συνομιλίες; Θα δεχθεί ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας να φορτωθεί όλες τις αμαρτίες του Κυπριακού από το 1960 μέχρι σήμερα; Γιατί να ξεπλύνει το έγκλημα της χούντας ένας νέος πολιτικός, όπως ο κ. Μητσοτάκης, απλώς για να «διευθετηθεί» το Κυπριακό ακόμα και εις βάρος μας, φτάνει να σταματήσει να βρίσκεται στο πιάτο των ελληνικών προβλημάτων;
- Αυτές τις μέρες ξανάρχονται οι άσχημες μνήμες της εισβολής. Σάμπως και έφυγαν ποτέ αυτές οι μνήμες; Θα μας κυνηγούν μέχρι το τέλος. Να θυμόμαστε για μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας. Ο εμφύλιος, που ξεκίνησε με την επιστροφή του στρατηγού Γρίβα στην Κύπρο, μας οδήγησε σε μία συνεχιζόμενη καταστροφή. Πραξικόπημα, εισβολή και κατοχή. Ναι, ήταν διπλό το έγκλημα. Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το παρανοϊκό πραξικόπημα εναντίον του ξεροκέφαλου Μακάριου και εισέβαλε στην Κύπρο για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Με λίγα λόγια για να επιστρέψει ο Μακάριος από την εξορία. Γύριζε από την Αγγλία στην Αμερική και πίσω σαν την «άδικη κατάρα» -και μην το πάρετε στραβά. Επέστρεψε τελικά τον Δεκέμβριο του 1974, αποκαταστάθηκε έτσι η συνταγματική τάξη, αλλά η Τουρκία δεν το κούνησε από το νησί. Η κατοχή είναι μία αιμάσσουσα πληγή μέχρι και σήμερα.
Το σχέδιο για το πραξικόπημα και την εισβολή είχε υλοποιηθεί, όπως το είχε ετοιμάσει ο Χένρι Κίσιγκερ, ένας «διαολεμένος» διπλωμάτης, ο οποίος έβλεπε την «μεγάλη εικόνα». Πως θα εξυπηρετήσει τα στρατηγικά του συμφέροντα, καθώς πίστευε ότι ο Μακάριος τα …πολεμούσε. Ας γίνει μάθημα αυτό στους σημερινούς ηγέτες μας. Βέβαια, δεν επιχειρείς να σκοτώσεις ένα Πρόεδρο επειδή νομίζεις ότι αντιστρατεύεται τα συμφέροντά σου. Αυτό έκανε ο άθλιος Κίσιγκερ.
Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να πάει σε συνομιλίες όσο οι Τούρκοι παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα. Αν το κάνει, είναι σαν να πληγώνει ο ίδιος την Κύπρο και το λαό της. Και στέλνει σε όλους μας ένα πολύ λάθος μήνυμα: ότι ίσως δεν έπρεπε η Κύπρος να αναζητήσει πόρους στην ΑΟΖ της. Αυτό το μήνυμα επιθυμεί να μας μεταδώσει; Δυστυχώς δεν θα το πάρουμε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου