Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

75 χρόνια μετά , οι νεκροί του Διστόμου απαιτούν δικαίωση

Εκ της διευθύνσεως

Οι κάτοικοι του Διστόμου 75 χρόνια μετά τη πρωτοφανή θηριωδία που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές στις 10 Ιουνίου του 1944 στο χωριό τους , περιμένουν ακόμα τη δικαίωση τους . Παρά την αμετάκλητη απόφαση του 2001 από τον Άρειο Πάγο κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα (ινστιτούτο Goethe), η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα, διότι δεν έχει μπει η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι κάτοικοι του Διστόμου όμως, μετέφεραν τις διεκδικήσεις τους, ζητώντας να εκτελεστεί η απόφαση στην Ιταλία.Το 2008 το ιταλικό Εφετείο αποδέχτηκε την τελεσίδικη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης κατά της Γερμανίας και αποδέχτηκε την εκτέλεσή της στην Ιταλία. Το 2012 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά από προσφυγή δικαίωσε τους Γερμανούς που διεκδικούσαν την ασυλία του γερμανικού κράτους απέναντι σε αξιώσεις ιδιωτών .

«Ωστόσο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διεκδικήσεις οι οποίες θα λυθούν μεταξύ διαπραγμάτευσης των δύο κρατών (Γερμανίας και Ιταλίας)».


 Την υπόθεση επανέφερε το 2014 το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο και έπειτα από τις ενέργειες των Διστομιτών. Ειδικότερα, το ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η ασυλία των διαφόρων κρατών δεν ισχύει σε περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή, απεφάνθη ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία για μαζικές εκτελέσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάλιστα στις 16 Ιουλίου 2019 το δικαστήριο της Μπρέσια στην Ιταλία διέταξε την καταβολή χιλιάδων ευρώ από τη Γερμανία στους Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , τους λεγόμενους «δούλους του Χίτλερ». Πρόκειται για γερμανικές αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν σε 33 πρώην στρατιωτικούς που βρέθηκαν στη Γερμανία και αναγκάστηκαν να εργαστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

 Το δικαστήριο της Μπρέσια αναγνώρισε, «ότι για ένα κράτος που είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα θύματα των οποίων ήταν πρώην Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου, δεν ισχύει καμία ασυλία».

Οι κάτοικοι του Διστόμου διεκδικούν έως σήμερα δικαίωση για τα εγκλήματα σε βάρος των προγόνων τους και πρέπει να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας και πρώτα απ'όλα του Ελληνικού κράτους. Οι πολεμικές αποζημιώσεις , το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και η επιστροφή των αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε Ελληνικής Κυβέρνησης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου