Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Γερμανικό τοπίο στην ομίχλη

Γράφει ο Μωυσής Λίτσης

Φάρος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας μέχρι πρότινος η Γερμανία, αρχίζει να δείχνει τα πρώτα γκρίζα σημάδια όσον αφορά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής ήταν μία σοβαρή αμφισβήτηση στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, αλλά και προς το πρόσωπο της σιδηράς καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν από κοινού το 18% των ψηφοφόρων, καταγράφοντας τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία τους. Σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014, το CDU/CSU έχασε 6,4%, πέφτοντας στο 28,9%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, σε διαρκή καθίζηση από τότε που «αποτίναξε» τη φιλοκοινωνική του ατζέντα (βλέπε Σρέντερ), έχασε 11,5%, εξασφαλίζοντας μόλις το 15,8%. Σε σύγκριση με τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, το SPD έχασε 3,6 εκατ. ψήφους και το CDU/CSU 4,5 εκατομμύρια.

Μεταξύ των νέων, η αντίθεση στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη. Στις ηλικίες 18-29 το SPD εξασφάλισε μόλις το 9%, ενώ το CDU/CSU το 13%. Ακόμη και στις ηλικίες 30-44 το SPD πήρε μόλις 12%, εξέλιξη που δείχνει ότι η διαδικασία «πασοκοποίησης» καλά κρατεί...

Ήδη οι πολιτικοί αναλυτές θέτουν ερωτήματα για το αν θα αντέξει η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού.
Η πολιτική δυστοκία στη Γερμανία συμπίπτει με τα πρώτα σοβαρά ανησυχητικά μηνύματα για φρένο στην οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε τον Μάιο για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2013 στο 5% από 4,9% τον Απρίλιο.

Παραμένει, βέβαια, στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της γερμανικής ενοποίησης το 1991, αν και πίσω από το χαμηλό ποσοστό κρύβονται τα όλο και υψηλότερα ποσοστά επισφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας.

Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση των προσλήψεων από τις αρχές του 2018, επισημαίνει το ινστιτούτο Ifo. Οι εξαγωγικού προσανατολισμού γερμανικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και ενός πιθανού χαοτικού, άτακτου Brexit.

30 Μαΐου 2019 / Πηγή : www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου