Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Ορισμένες παρατηρήσεις στο μήνυμα Μακρόν προς τον Ευρωπαϊκό λαό εν όψει των Ευρωεκλογών

Γράφει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Στις 4 Μαρτίου ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό λαό προτείνοντας μία ευρωπαϊκή αναγέννηση.

Ένα σχέδιο πάντως που προέρχεται από έναν αρχηγό κράτους που σκοτώνει και τραυματίζει σοβαρά τους πολίτες του. που διαδηλώνουν, με την χρήση ακραίας βίας, πυροβολισμούς από τις δυνάμεις καταστολής,δεν εμπνέει εκ πρώτης όψεως εμπιστοσύνη.

Προτείνει τρεις άξονες για την νέα Ευρώπη που καλύπτουν την ελευθερία,την προστασία και την πρόοδο.

Στον πρώτο άξονα περί ελευθερίας αναφέρει ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο στηρίζει την ελευθερία του ατόμου και προτείνει την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας της Δημοκρατίας .Μα η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από προστασία .Οι πολιτικοί έχουν ανάγκη να προστατευθούν από την δημοκρατία.Το βλέπουμε αυτό στην Ελλάδα όπου η Υπηρεσία Προστασίας του Πολίτη συλλαμβάνει προληπτικώς πολίτες για να τους προστατεύσει από την τέλεση του εγκλήματος της διαμαρτυρίας ή της παρακώλυσης της τάξεως.Ο Οργανισμός θα προστατεύει τις εκλογικές διαδικασίες από κυβερνοεπιθέσεις .Οι κυβερνοεπιθέσεις σε εκλογικές διαδικασίες έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής σαν ψευδείς ειδήσεις.Η αποτελεσματικότερη άμυνα κατά ενδεχομένων κυβερνοεπιθέσεων είναι η χρήση της χάρτινης ψήφου που ρίχνεται με το χέρι στην κάλπη.αντί την χρήση της ηλεκτρονικής ψήφου που μπορεί να επηρεασθεί ηλεκτρονικά.Επίσης ο Οργανισμός αυτός θα απαγορεύσει την χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από ξένες δυνάμεις.Μα αυτό ήδη απαγορεύεται από τις εθνικές νομοθεσίες και εάν τα πολιτικά κόμματα είναι τόσο φαύλα που παραβιάζουν τις νομοθεσίες τους ,θα συνεχίσουν να το κάνουν παραβιάζοντας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.Αναφέρεται επίσης σαν καθήκον του νέου Οργανισμού η χειραγώγηση των συμπεριφορών και η απαλλαγή του ιντερνέτ,μέσα από ευρωπαϊκούς κανόνες από κάθε ρητορική μίσους και βίας.Επικίνδυνες διατυπώσεις που μπορεί να φθάσουν σε ακραία λογοκρισία και ποινικοποίηση ακόμα εκφράσεων εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στην προστασία και προτείνει την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας που θα επιβλέπει την κοινή αστυνομία συνόρων.Μα αυτό υπάρχει ήδη,είναι το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Αναφέρεται επίσης σε μια Συνθήκη Άμυνας και Ασφάλειας,υπονοώντας έτσι την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού,προτείνοντας την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας και με την συμμετοχή του Η.Β. Η πρόταση αυτή θα είχε κάποιο νόημα εάν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ,η αν διαλυόταν το ΝΑΤΟ. Αλλά γιατί η κατεστραμμένη Ελλάδα να αυξήσει και άλλο τις αμυντικές της δαπάνες υποστηρίζοντας έναν ευρωπαϊκό στρατό και αγοράζοντας αλλά πλοία και αεροσκάφη από την Γαλλία.Και μετά ποιος είναι ο εχθρός ; Δεν μας το λέει ,εκτός εάν υπονοεί τον κυρίαρχο λαό.Με μία αντίφαση υπογραμμίζει ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να διασφαλίζουν έναν δίκαιο ανταγωνισμό.Προτείνει την τιμωρία επιχειρήσεων που θίγουν τα στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα και αξίες ,απαγορεύοντας αυτές να λειτουργήσουν στην Ευρώπη.

Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στην επάνοδο στο πνεύμα της προόδου. Εδώ προτείνει μια κοινωνική ασπίδα που θα εγγυάται ένα ελάχιστο ευρωπαϊκό μισθό(γιατί όχι έναν ανώτατο ευρωπαϊκό μισθό)που θα προσαρμόζεται σε κάθε χώρα. Προτείνει στην συνέχει την δημιουργία Ευρωπαϊκής Τράπεζας κλήματος για την χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης και την σύσταση ευρωπαϊκής υγειονομικής δύναμης για τον έλεγχο των τροφίμων. Όργανο για τον έλεγχο των τροφίμων ήδη διαθέτει η ΕΕ, ενώ υφίστανται οι μηχανισμοί για χρηματοδότηση οικολογικών έργων στην ΕΕ. Το αποκορύφωμα της ειρωνείας είναι τα όσα αναφέρει για την Αφρική. Μια Ευρώπη, λέει, που πρέπει να στραφεί προς την Αφρική,με την οποίαν πρέπει να συνάψουμε ένα σύμφωνο για το μέλλον,αποδεχόμενοι συνειδητά ένα κοινό πεπρωμένο και στηρίζοντας την ανάπτυξη της με φιλόδοξο και μη αμυντικό τρόπο. Δηλαδή προτείνει επιστροφή στην Αφρική που οι αποικιακές δυνάμεις λεηλάτησαν και μετά η Ε.Ε. αποτέλειωσε την καταστροφή με λανθασμένες αγροτικές πολιτικές και πολιτικές αλιείας που δημιούργησαν τους πειρατές και το κύμα προσφύγων.

Η μόνη λύση για να επιζήσει η Ευρώπη του Μακρόν είναι εφαρμογή των συνθηκών και η υλοποίηση των αποφάσεων των Συμβουλίων Υπουργών αντί την σύσταση νέων οργάνων που δεν θα λειτουργούν και αυτά..Η καλλίτερη λύση πάντως για τους λαούς της Ευρώπης θα είναι η σταδιακή διάλυση της ΕΕ και η δημιουργία χαλαρών σχέσεων μεταξύ των πρώην Κρατών-μελών.




Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Πρέσβης επί τιμή
10 Απριλίου 2019 / Πρώτη Δημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου