Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Στα πολύ θεμελιώδη του Καπιταλισμού

Γράφει ο Σπύρος Στάλιας

Νόμισμα – χρήμα

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι το χρήμα δημιουργείται από τον ιδιωτικό τομέα, όπως γίνεται με τις 19 χώρες της ευρωζώνης, από τη ΕΚΤ. Αυτό δεν είναι αλήθεια για μια επικυρίαρχη χώρα, όπως και για τις υπόλοιπες 190 περίπου χώρες στο κόσμο, όπου ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της είναι η έκδοση του νομίσματος της χώρας.


Πόσο χρήμα μπορεί να εκδώσει μια χώρα

Μια χώρα που εκδίδει το δικό της νόμισμα ποτέ δεν μπορεί να πτωχεύσει. Δεν είναι δυνατόν να της λείψει το χρήμα αφού η χώρα το εκδίδει. Αφού το χρήμα εκδίδεται στην χώρα, και δεν είναι συνδεδεμένο με άλλο νόμισμα του εξωτερικού σε σταθερή ισοτιμία ή με άλλο πολύτιμο μέταλλο (χρυσός), η προσφορά χρήματος θεωρητικά είναι απεριόριστη.

Αντίθετα μια χώρα που είναι χρήστης ξένου νομίσματος, όπως οι χώρες της ευρωζώνης, είναι δυνατόν να πτωχεύσουν, όπως η Ελλάδα το 2010, και η έκδοση του χρήματος είναι απόλυτα περιορισμένη σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες κάθε χώρας. Κάθε αύξηση της προσφοράς χρήματος θεωρείται πληθωριστική! Με άλλα λόγια θεωρούν στην ευρωζώνη ότι ο πληθωρισμός είναι νομισματικό φαινόμενο και όχι φαινόμενο που ξεκινά από την παραγωγή. Τραπεζικά Οικονομικά του 19ου αιώνα!


Φορολογία – Δανεισμός

Μια χώρα που εκδίδει το δικός της νόμισμα ποτέ δεν φορολογεί για να δαπανήσει και ποτέ δεν δανείζεται (ομόλογα) για να δαπανήσει. Εκδίδει χρήμα για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν φόρους και για να μπορούν να αγοράζουν ομόλογα. Η χώρα πρώτα δαπανά και μετά φορολογεί και πρώτα δαπανά και μετά δανείζεται. Φορολογεί για να ζητείται το νόμισμα, φορολογεί για να διατηρεί την αξία του νομίσματος σταθερή, φορολογεί για να κάνει αναδιανομή του εισοδήματος και τέλος φορολογεί για να στρέψει την παραγωγή εκεί που η Κυβέρνηση επιθυμεί.

Αντίθετα οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να φορολογήσουν πρώτα για να δαπανήσουν.

Χρέος

Το χρέος μιας χώρας που εκδίδει το δικό της νόμισμα δεν είναι πραγματικό χρέος, γιατί το επιλεγόμενο χρέος είναι εκπεφρασμένο στο νόμισμα που η χώρα εκδίδει. Συνεπώς ανά πάσα στιγμή η χώρα μπορεί να τιμήσει το χρέος της και άρα δεν έχει λόγο να δανειστεί και να εκδώσει ομόλογα για να δαπανήσει. Απλά εκδίδει ομόλογα για να μαζέψει χρήμα από την αγορά -που ούτως ή άλλως η Κυβέρνηση πριν είχε εκδώσει, και η όποια πριν είχε δαπανήσει -για να διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο ύψος που η κυβέρνηση επιθυμεί. Προσοχή τώρα.

Η Κυβέρνηση πουλάει ομόλογα και παίρνει χρήμα. Τι είναι όμως ένα ομόλογο; Μια άλλη μορφή του χρήματος και μάλιστα με τόκο. Δηλαδή ο πολίτης παίρνει τα λεφτά του από μια τράπεζα, από ένα τρεχούμενο λογαριασμό και τοποθετεί τα λεφτά του σε ένα λογαριασμό του Κράτους αποταμιευτικό και χωρίς κίνδυνο. Όταν λήξει το ομόλογο γίνεται η αντίθετη πράξη.

Αντίθετα μια χώρα που δεν εκδίδει το δικό της νόμισμα, όπως οι χώρες του ευρώ, πρέπει να δανειστεί και πέραν της φορολογίας για να μπορεί δαπανήσει, και είναι η κάθε χώρα του ευρώ στο έλεος των Τραπεζών ή αλλιώς των αγορών.

Πιο απλά δεν γίνεται.

Και αυτά τα γράφω γιατί μετά τις εκλογές οι τράπεζες και το νυν πολιτικό προσωπικό, εννοώ όλα τα κόμματα που είναι στη Βουλή, θα μας πιούν το αίμα.

Έχουμε εναλλακτική λύση, οι Έλληνες και η Ελλάδα να σωθούν!!

Αυτό το άρθρο περιέγραψε με σαφήνεια την αλήθεια.

Αν σας ικανοποίησε κοινοποιήστε το, μπας και οι Έλληνες φοβίσουν τον φόβο τους και την άγνοια στην οποία εντέχνως τους έχουν ρίξει.

19 Απριλίου 2019 / Πηγή : www.hereticalideas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου