Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Τσίπρας – Ερντογάν: στην εποχή (1988) Παπούλια- Γιλμάζ

Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Από τα όσα δημόσια δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν τρία πράγματα:

1.Τη συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης της συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο

2.Την επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που οι δύο χώρες έχουν υπογράψει κατά περιόδους ξεκινώντας από το 1988

3.Αναζήτηση κατάλληλου πολιτικού χρόνου (αφορά τον χρόνο που θα έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση) για την εκκίνηση μιας ακόμη προσπάθειας διευθέτησης των προβλημάτων, δηλαδή των ζητημάτων αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που επί δεκαετίες η Αγκυρα συγκεντρώνει και τοποθετεί στο τραπέζι για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο.

Σχετικά με την «ανάσταση» των ΜΟΕ η οποία προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση ως επιτυχία και ως μια κίνηση προς αποκλιμάκωση της έντασης θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι:

1.Τα ΜΟΕ που συμφώνησαν με τη Συμφωνία της Βουλιαγμένη οι υπουργοί εξωτερικών τότε Παπούλιας- Γιλμάζ ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών λίγους μήνες νωρίτερα των ηγετών των δύο χωρών Παπανδρέου και Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας. Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει στην αμοιβαία αποφυγή ερευνών για πετρέλαιο σ ολόκληρο το Αιγαίο. Αργότερα ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου είχε αναγνωρίσει (mea culpa) τη λανθασμένη απόφασή του καθώς με αυτήν ουσιαστικά η Ελλάδα παραιτούνταν (ή ανέστειλε) κυριαρχικό της δικαίωμα. Από τότε η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ερευνήσει πέραν των 6 μιλίων από τις ακτές των ηπειρωτικών της εδαφών!

2. Τα ΜΟΕ του 1998 που συμπληρώθηκαν (έχουν συμφωνηθεί περί τα 30) με συνομιλίες κατά την διάρκεια της περιόδου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που προώθησε η κυβέρνηση Σημίτη με ΥΠΕΞ τον Γ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Εγκατάσταση τηλεφωνικής απ’ ευθέιας γραμμής μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων για άμεση αποφυγή παρεξηγήσεων. Αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων κατά τους θερινούς (τουριστικούς) μήνες καθώς και κατά την περίοδο μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών. Αποφυγή δεσμεύσεων περιοχών για ασκήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. Τα εν λόγω ΜΟΕ τα τελευταία δύο χρόνια παραβιάζονται συστηματικά από την Τουρκία αλλά και από την Ελλάδα που διατηρεί μόνιμα πεδία βολών έξω από την… Ανδρο.

Πριν λοιπόν υποκύψει κάποιος στον πειρασμό να μιλήσει για την «ανατολή μιας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να πάρει υπόψην του ότι:

• Το Νταβός και τα ΜΟΕ Παπούλια Γιλμάζ δεν απέτρεψαν την κρίση των Ιμίων και την επιβολή των τουρκικών θέσεων περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών και (ελληνικών) νησιών με αμφισβητούμενη κυριαρχία

• Τα ΜΟΕ της κυβέρνησης Σημίτη (μετά τα Ιμια) και η επένδυση στην ελληνοτουρκική φιλία και ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων (χωρίς την προηγούμενη επίλυση των ζητημάτων κυριαρχίας που έχουν τεθεί) δεν απέτρεψαν την Αγκυρα να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, της Καρπάθου και της Κρήτης!

Συμπέρασμα: η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα εντάσσεται στην πολιτική κατευνασμού της τουρκικής «νευρικότητας» η οποία καταλαγιάζει συγκυριακά για να ξεσπάσει στην κατάλληλη στιγμή που θα επιλέξει η τουρκική ηγεσία…

6 Φεβρουαρίου 2019 / Πηγή : www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου