Γράφει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Όταν δύο πρώην υπουργοί εξωτερικών με μεγάλη εμπλοκή στο Σκοπιανό, καθώς και πανεπιστημιακοί προβάλουν, προτείνουν το « Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία»* γιατί να μην γίνει αυτή, η κοινή εθνική θέση μας;
Σε αυτούς μπορώ να προσθέσω τον ενθουσιασμό του Γιάννου Κρανιδιώτη όταν διάβασε τα δύο κείμενά μου.
Δεν νομίζω ότι θα έχουμε συνταγματική κρίση αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος μιλήσει γι’ αυτήν την έντιμη, ειλικρινή και εξαιρετικά επεξεργασμένη πρόταση.
Για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια, την σοβαρότητα, την αυτοπεποίθησή μας.
Να είμαστε χρήσιμοι προς τους Βαλκανικούς λαούς.
* Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία
Κεντρική, γιατί η απόσταση ανάμεσα στα Σκόπια και το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής, το ακρωτήριο Ταίναρο και τα Σκόπια, μέχρι το βορειότερο άκρο, τον Προύθο ποταμό είναι ίδια.
Βαλκανική, γιατί αναφέρεται και αντιπροσωπεύει μια κοινή σε όλες τις εθνικές ομάδες του νέου κράτους συνείδηση ταυτότητα και προσδοκία.
Δημοκρατία, γιατί αυτό το κράτος για την επιβίωση του και μόνο πρέπει να είναι δημοκρατικό. Να εξασφαλίζει σε όλες τις εθνικές θρησκευτικές ομάδες συνθήκες ισότητας, ισονομίας, ισοπολιτείας.
Οι πολίτες του θα εκφράζουν ελεύθερα τη ταυτότητα της εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας στην οποία αισθάνονται ότι ανήκουν ή αναγνωρίζονται.
Αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους Μακεδόνα, σημαίνει ότι θεωρούν τον εαυτό τους μέρος ενός ιστορικού και μαρτυρικού, λόγω των αλλεπάλληλων διώξεων και καταναγκασμών, κομματιού του ελληνισμού, αυτού που ένωσε το Έθνος των Ελλήνων.
Η πρόταση είναι διατυπωμένη από το 1993 από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο
βιβλίο του Ελληνική Πολιτική Παιδεία - Εκδόσεις Στράβων
Η πρόταση είναι διατυπωμένη από το 1993 από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο
βιβλίο του Ελληνική Πολιτική Παιδεία - Εκδόσεις Στράβων
4 Οκτωβρίου 2018 / Πηγή : polis-agora.blogspot.com
Θα έλεγα Σερβική Μακεδονία έτσι για να μήν ξεχνάμε το Βουκουρέστι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια προτιμάται η μή αναγνώριση ενός ανύπαρκτου κράτους που είναι προϊόν εισβολής και κατοχής.
Ολα τα υπόλοιπα είναι εθνοπροδοσίες.