Μια κυβέρνηση που παίρνει οδηγίες από το εξωτερικό, που διοικεί μια χώρα υπό κατοχή δεν διαθέτει το κύρος που απαιτείται για να χειρίζεται και να διαπραγματεύεται θέματα υψίστης εθνικής σημασίας. Γι’ αυτό ήταν λάθος, το καθεστώς των Αθηνών να διαπραγματευτεί το Κυπριακό και επίσης το Μακεδονικό.
Από ανάγνωση του Αγγλικού κειμένου προκύπτουν τα εξής:
1. Δεν αναγράφεται στο κείμενο η ορολογία Severna Macedonia αλλά μόνο Republic of North Macedonia (παρ.3α) οι δε υπήκοοι σαν Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Προβλέπεται και σύντμηση του ονόματος σε North Macedonia.(παρ.3c).
2. Ενώ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα Σκόπια διακόπτουν να διεκδικούν την πολιτιστική μας κληρονομία, από μια προσεκτική ανάγνωση του άρθρου 7 προκύπτουν διαφορετικά συμπεράσματα. Αναγράφεται στο 7.1 ότι τα μέρη αναγνωρίζουν πως η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομία. Το 7.2 αναγράφει ότι: «Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους (Ελλάδα) αλλά και τα χαρακτηριστικά τους καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, ιστορία, κουλτούρα και η κληρονομία αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα...». Έρχεται όμως το 7.3 που γράφει ότι «αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος (Σκόπια), με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομία, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 7π.2..». Δικαίως λοιπόν ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός στο δικό του διάγγελμα ανέφερε ότι «διατηρήσαμε την εθνική μας ταυτότητα».
Ερχόμαστε τώρα στην γλώσσα. Στο άρθρο 7.4 που αναφέρει ότι «το Δεύτερο Μέρος (Σκόπια) σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική, ανήκει στην ομάδα των Νοτίων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους (Σκόπια) δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομία της βόρειας περιοχής του πρώτου Μέρους(Ελλάδα)».Οι διατυπώσεις του άρθρου 7 δεν μας καλύπτουν γιατί οι Σκοπιανοί πάντα μιλούσαν για τον Μακεδονικό πολιτισμό που διαφέρει, κατ’ αυτούς, από τον Ελληνικό πολιτισμό. Εάν είχε προστεθεί και ο Μακεδονικός πολιτισμός δίπλα στον Ελληνικό πολιτισμό, η πολιτιστική και ιστορική μας ταυτότητα θα ήταν πλήρως κατοχυρωμένη τότε. Προφανώς θα αντέδρασαν οι Σκοπιανοί.
3. Ένα απαράδεκτο στοιχείο, χαρακτηριστικό του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του καθεστώτος των Αθηνών είναι η έλλειψη οιασδήποτε αναφοράς στην δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ενώ υπάρχει τέτοια αναφορά για τα Σκόπια στο άρθρο 4.
4. Μόνο οι πινακίδες οχημάτων θα αλλάξουν και από ΜΚ και ΜΚΔ θα γίνουν ΝΜ και ΝΜΚ..Για άλλους σκοπούς οι κωδικοί θα παραμείνουν ως έχουν. Βέβαια, για τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες προβλέπεται σύσταση επιτροπών για την επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν.
5. Επιτροπή προβλέπεται επίσης για την εξέταση των σχολικών βιβλίων των δυο πλευρών.
Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ; Ποιος ο κίνδυνος; Βέβαια, θα μας πουν ότι πρέπει να περικυκλωθεί η Ρωσία. Θα μπορούσε εάν είχαμε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση, να λέγαμε «όχι» στην ένταξη των Σκοπίων, υπενθυμίζοντας τις διαβεβαιώσεις που η Δύση είχε δώσει το 1991 στον Γκορμπατσόφ για να συμφωνήσει στην επανένωση των δυο Γερμανιών. Η συμφωνία ήταν ότι με την επανένωση των Γερμανιών δεν θα υπήρχε περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Και τι έγινε; Όλο το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ανήκει τώρα στο ΝΑΤΟ. Με ένα καθυστερημένο «όχι» στα Σκόπια θα αποκτούσαμε μια ευνοϊκή στάση της Ρωσίας, μια κι η Μόσχα έχει εκφράσει την αντίθεσή της. Και ας θυμηθούμε πόσο άλλαξε στάση η Αλβανία όταν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και άρχισε να μας δημιουργεί προβλήματα με την μειονότητά μας και με τους Τσάμηδες.
Επανερχόμαστε στην Συμφωνία. Δεν χρειάζεται πιο βαθειά ανάλυση. Η συμφωνία είναι απορριπτέα γιατί για πρώτη φορά στην Ιστορία των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. η Ελλάδα παραχωρεί το όνομα της Μακεδονίας σε ένα τρίτο κράτος χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα. Το όνομα Βόρεια Μακεδονία αφορά σ’ ένα Κράτος, ενώ για την Ελλάδα είναι μια περιφέρεια. Και ουσιαστικά δημιουργούνται προϋποθέσεις για το μέλλον να σημειωθούν τάσεις ένωσης της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελληνική περιφέρεια που φέρει το ίδιο όνομα. Γι' αυτό πρέπει ο Ελληνικός λαός, που περιφρονητικά αγνοείται σε όλη αυτή την διαδικασία, να την σταματήσει διαδηλώνοντας την αντίθεσή του στην συμφωνία, αρχίζοντας από αύριο που θα γίνει η σχετική ενημέρωση στην Βουλή. Το καθεστώς πρέπει να πέσει, όχι μόνο για την συμφωνία αυτή, αλλά και για την καταστροφή της Ελλάδας και του λαού της εξαιτίας της μνημονικής πολιτικής που τυφλά ακολούθησε.
14 Ιουνίου 2018
Πηγή : www.dromosanoixtos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου